Az InterNetX és a Sedo idén is kiadta Global Domain Reportot

Az InterNetX és a Sedo idén is kiadta Global Domain Reportot

Kigyűjtöttük a legfontosabb vagy legérdekesebb tényeket a kutatásból.

A domain ipar folyamatosan fejlődik és változik, ahogy halad a technológia. Ahogy egyre nagyobb tért nyer az AI, úgy alakulnak át a nyilvántartások, regisztrátorok és a domain piac felhasználói is.

A különböző piaci rések kiszolgálására újabb TLD-k jelentek meg a 2023-as évben is, ezek között volt a .dad, a .zip, az .ing, a .meme és a .box is. Természetesen a legnépszerűbb végződések első helyén még mindig a .com áll, amit a .tk, a .cn és a .de követ. Érdekesség, hogy a .com domain több, mint fele az Egyesült Államokban található, és majdnem 40%-uk teljesen működőképes, aktív webhellyel rendelkezik.

A globális ccTLD piacon a .tk áll az első helyen 17%-os piaci részesedéssel. Az európai ccTLD-k pedig a világ 20 legjobb ccTLD listájának az 50%-át teszik ki, kiemelve, hogy Európa szerepe jelentős ebben a piaci szegmensben. Európán belül továbbra is az első helyen a .de áll, utána az .uk, majd az .nl.

A kutatás egyik nagy témaköre az, hogy az AI milyen hatással van a domain iparra. Például hogy az AI megkönnyíti a személyre szabott domain név javaslatok készítését a különböző preferenciák, iparági relevanciák és kulcsszavak alapján, de a riport több fontos tényt is kiemel. Az .ai domain népszerűsége is kilőtt, ezzel a domain végződéssel rendelkező weboldalak általában AI-val kapcsolatos vállalkozásokat szolgál ki. Az összes .ai domain 45%-a mutat aktív weboldalra.

A 80 oldalas kutatás rengeteg érdekességet tartogat még, ha érdekli a téma, akkor töltse le ingyenesen!

Forrás: https://hub.internetx.com/en/global-domain-report-2024

menu
menu