Akár 7 év börtön a hamis domainregisztrációs adatokért

Akár 7 év börtön a hamis domainregisztrációs adatokért

Az Egyesült Államok Képviselõháza jóváhagyta azt a törvénymódosító-javaslatot, amely szigorítja a büntetési tételeket azon esetekben, amikor egy domain igénylõje hamis adatokat ad meg a egy-egy webcím bejegyzése során.

Az Egyesült Államok Képviselõháza jóváhagyta azt a törvénymódosító-javaslatot, amely szigorítja a büntetési tételeket azon esetekben, amikor egy domain igénylõje hamis adatokat ad meg a egy-egy webcím bejegyzése során. A megtévesztésbõl adódó büntetési tétel a mostani törvénymódosításnak köszönhetõen 7 évre (!) emelkedik, amennyiben a Szenátus is elfogadja a módosítást.
A .com/.net/.org/.info címek online regisztrációja esetén nagyon nehéz a bejegyzéskor ellenõrizni a címek és a telefonszámok valóságát, mivel az ügyfelek a számlákat hitelkártyával fizetik, így írásos dokumentumot a regisztrátor nem küld az igénylõ címére. A legtöbb külföldi domain kérelmezése esetén az igénylõnek semmilyen dokumentummal nem kell igazolnia magát. A jelenleg lefoglalt domainállomány közel 10 %-nál valótlan adatok szerepelnek. Ezek egy része a költözésekbõl és egyéb változásokból adódó módosulások miatt van, azonban az össz bejegyzések 6-8%-a esetén a szándékos megtévesztés miatt szerepel valótlan adat a nyilvános adatbázisokban.

"A kormányzat számára rendkívül fontos kihívás azok azonosítása, akik hamis adatokat szerepeltetnek magukról az Interneten, és ez a jogszabály-módosítás jelentõs elõrelépés lehet ezügyben"- nyilatkozta a texasi republikánus képviselõ, a javaslat benyújtója.

A most benyújtott módosítás a hamisított, megtévesztõ adathordozókkal kapcsolatos jogszabályi szigorításokat is tartalmaz.

Hazánkban a domain regisztrációkor hamisított adatok megadása sokkal jelentõsebb bûncselekményneket is magához kapcsol, mivel a regisztrációkor közokiratok benyújtása is szükséges, így például egy megtévesztõ adathoz egy aláírási címpéldány vagy egy cégbírósági bejegyzés hamisítása is "szükséges".

menu
menu