Akár 20 évet is kaphat a domaintolvaj

Akár 20 évet is kaphat a domaintolvaj

A vádlott ügyvédnek adta ki magát, hogy jogtalanul szerezzen domainneveket.

Egy nevadai férfire legrosszabb esetben 20 éves börtön vár, ha bűnössége bizonyítást nyer. A vád szerint megtévesztő magatartással próbált domainneveket szerezni. A David Scali nevű férfi a bíróság előtt bűnösnek vallotta magát.

Scali módszere az volt, hogy magát szellemi tulajdonokkal foglalkozó ügyvédnek adta ki és egy álnéven regisztrált e-mail címről e-mail üzeneteket küldött több domaintulajdonosnak. Ezekben 100 ezer dolláros perrel fenyegetőzött, amennyiben a tulajdonosok 48 órán belül nem adják át neki domainnevüket.
A férfi olyan domainneveket szeretett volna magáénak tudni, melyek neve hasonlított ismertebb és híresebb domainekhez. Tette ezt azért, mert hasznot akart húzni a domainnév elgépelésként ismert jelenségből. Az internet felhasználók ugyanis gyakran elírják a meglátogatni kívánt honlap nevét és ebből egyesek komoly hasznot húznak, már amennyiben telepakolják az ilyen oldalakat reklámokkal és a felhasználók ezekre rákattintanak.

Az FBI a nyomozás során kiderítette, hogy Scali 2006 júliusának végétől július elejéig küldözgette a megtévesztő e-mail üzeneteket. Az egyik címzett (aki egy a ‘citysearch.com’ oldal nevéhez hasonló domain birtokosa) komolyan vette a fenyegetést és átadta domainnevét Scali-nak. Később azonban gyanússá vált számára az eljárás és értesítette a hatóságokat.

Mivel Scali a bíróság előtt nem tagadta a vádakat, ezért ügyvédei 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kérnek ellene.

menu
menu