A tavalyi év a domaineladások tükrében

A tavalyi év a domaineladások tükrében

A SEDO közzétette a 2007-es évről szóló értékelését, mely a másodlagos domainpiaci eladásokat vizsgálja.

A SEDO vállalat szokásos év végi jelentése szerint tavaly a másodlagos domainpiacon a domain eladásokból származó bevétel elérte a 37 millió angol fontot. A Sedo a domainkereskedelem egyik vezető vállalata, amely 2004 óta folyamatosan figyelemmel kíséri a másodlagos domainpiac növekedését.

Az elmúlt évben a Sedo a 2006-os értékekhez képest 53 százalékkal több, összesen mintegy 27 ezer domainnevet értékesített. A növekedés az elsődleges domainpiacon tapasztalható domainnév-hiánnyal és az általános (generikus) neveket vásároló szervezetek és beruházók számának növekedésével magyarázható. A jelentés a következőket állapította meg:

– a 2006-os évhez képest a domaineladásokból származó bevétel 14 millió fonttal növekedett.
– a ‘.com’ végződésű domainnevek teszik ki az eladott domainek 76 százalékát
– a ‘.com’ végződésű domainnevek átlagos eladási ára 54 százalékkal nőtt az előző évhez képest
– 2007-ben a három legmagasabb áron értékesített domainnév a ‘Chinese.com’ (560.000 ₤), az ‘Ii.com'(250.000 ₤) és a ‘Gibraltar.com’ (180.000 ₤) volt
– A Sedo 25 millió fontot fizetett ki a parkoló domainek tulajdonosainak. A szolgáltatás igénybevétele során a nem használt domainekre online hirdetések kerülnek, amelyek hasznot képeznek.

A Sedo a Search Engine for Domain Offers (kb. „eladó domainnevek keresője”) kifejezés rövidítése. Székhelye a massachusettes állambeli Cambridge-ben található. A vállalat kezeli a világ legnagyobb adatbázisát, mely az eladó domaineket gyűjti össze. A szám jelenleg eléri a mintegy 9 millió domainnevet.

A Sedo üzleti modelljének sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy rövid idő alatt 600 ezerre nőtt regisztrált tagjainak száma, akik mind a domainvilág valamely területén tevékenykedő szakemberek. A Sedo francia (Sedo.fr), angol (Sedo.co.uk), német (Sedo.de) és spanyol (Sedo.com) nyelveken is elérhetővé tette szolgáltatásait.

 

A 2007-es évről szóló SEDO jelentés (.pdf)

menu
menu