A Startlap és a MyVip is lépre csalva

A Startlap és a MyVip is lépre csalva

A legnépszerűbb .com-os oldalak .co-s megfelelőjét domain nepperek foglalják le.

A nagy ismertséggel rendelkező márkanevek jogtulajdonosai gyakran találják szembe magukat azzal a problémával, hogy egy számukra elsődleges piacnak nem számító országban a márkanevükkel azonos domain nevet más használja. Sok országban körülményes – még érvényes védjegy birtokában is – bejegyeztetni domain neveket, a névteret üzemeltető szervezet elérhetetlensége vagy az ügyintézés körülményessége miatt.

Több esetben előfordult, hogy a névváltozást vagy új termék bevezetését elhatározó cégek a név hivatalos bejelentését megelőzően gondoskodnak a domain nevek előre történő lefoglalásáról. A cementipari világcég, a Holcim több tucat országban jegyeztette be a Holcim karakterláncot domainként mielőtt bejelentette volna a cégcsoport új nevét. A BetandWin szerencsejáték portál a bWin-re való átkeresztelkedése előtt beregisztráltatta a lehető legtöbb országban a Bwin+országkód felépítésű domain neveket. Hasonlóan tett a Microsoft is, amikor az új keresőjének, a Bing-nek a fejlesztési időszakában járt. A Joomla portálépítő rendszer fenntartói azonban a névcsere időpontjában nem voltak ilyen elővigyázatosak , így sok országban nem is rendelkeznek a Joomla domain nevek felett.

A közismert márkanevek tulajdonosain kívül most egy újabb célcsoport került kényszerhelyzetbe a kolumbiai (.co) névtér július 20-i teljes körű megnyitásával. A .co tartomány annyira hasonlít a .com-os végződésekre, hogy könnyen fennáll a veszélye annak, hogy egy világszinten kevésbé ismert .com-os portál nevét a .co alatt valaki bejegyeztetni és hasonló tevékenységet indít a domain alatti oldalon.
Mivel két önálló domain névről van szó, ezért a domain megszerzésére irányuló pereskedés sem biztos, hogy megoldást hoz. A .com-os oldalakat üzemeltető honlapok kezelői ezen oknál fogva kénytelenek a .co végű domain lefoglalásáról is gondoskodni.

A magyar domain tulajdonsok közül alig néhány olyan portál létezik, amelynek a látogatottsági szintje elérné azt a határt, amelynél érdemes lenne a – meglehetősen drága – .co domain lefoglalásáról gondoskodni Az Alexa.com népszerűségi ranglistája szerint a magyar oldalak közül a startlap.com a leglátogatottabb .com-os domain. A Startlap.co webcímet egy texasi magánszemély már lefoglalta. Az oldalon magyar nyelvű hirdetések találhatóak. Az Alexa kimutatása szerint a MyVip.com közösségi oldal a második legnépszerűbb .com-os webcím. A MyVip.co cím szintén egy amerikai domain tulajdonos kezelésében áll, szintén magyar nyelvű – többségében társkereső – hirdetések találhatóak rajta. A magyar oldalak között 31. helyen rangsorolt napiszar.com .co-s párja egyelőre szabad. A 87. helyen listázott és talán legismertebb “magyar” .com-os márkanév, az ingatlan.com, .co-s párja  már foglalt. A domain egy hazai regisztrátor kezelésében van, a domainhez kapcsolódóan tartalom nem jelenik meg.

menu
menu