A pápa nevével is üzletelnek a domain spekulánsok

A pápa nevével is üzletelnek a domain spekulánsok

A popesfuneral.com magyar tulajdonosa a domain nevét értékesíteni szeretné.

A mai nap során percről-percre újabb találgatások láttak napvilágot az egyházfő egészségi állapotával kapcsolatban. Mivel honlapunk domain témakörben publikál ezért utánajártunk, hogy milyen domain vonatkozásai vannak a szomorú eseménynek és kik és milyen profitot próbálnak/próbáltak a "domain iparban" hasznot húzni II. János Pál nevéből, ténykedéséből.
Majdnem pontosan öt évvel ezelőtt beszámoltunk arról, hogy a ThePopesFuneral.com (jelntése: a pápa temetése) webcímet kezelője 15000 angol fontért kínálja eladásra. Az akkori tulajdonos skót cég három évig várt a név eladásával, majd a webcím meghosszabbításakor nem élt a lehetőséggel és a domain újra regisztrálhatóvá vált 2003-ban. A nevet abban az évben újra beregisztrálták. Azóta egy osztrák magánszemély rendelkezik a cím felett. A Sedo.de domain aukciós portálon közölt adatokból azonban az derül ki, hogy ő sem saját ötletének megvalósítására foglalta le a domain nevet, hanem eladási célzattal. A webcím eladási ára jelenleg 300 Euro.

Magyar vonatkozás

A pápával, halálával és az ezzel kapcsolatos eseményekkel összefüggésbe hozható nevek adás-vétele azonban gyakori, sőt magyar vonatkozása is van.
A popesfuneral.com a tegnapi naptól egy magyar vállalkozás kezelésében áll és a webcímet szintén értékesítési célzattal jegyezte be. A cég ügyvezetőjét megkeresve azt az információt kaptuk, hogy a webcím valóban eladó és a számukra legmegfelelőbb ajánlatot kívánják elfogadni. A nyilatkozó cégvezető úgy látja, hogy a webcím kezelése nem sért személyiségi jogokat, mert az nem egy személy nevével, hanem egy eseményt foglal magába.
Néhány domain közvetítéssel foglalkozó oldalt áttekintve a pápa témakörben közel 100 eladó webcímeket találtuk. Ezek közül a thepopeisdead.com (a pápa halott), a popejohn.info és .net, a popedeath.com (pápa halál) PopesHealth.com (a pápa egészsége) a leginkább témába vágó és aktuális.

Vatikán sincs jobb helyzetben

Vatikán városállam helyzete is közel azonos képet mutat. A. vatican.se (svéd domaintér), vatican.com.ar (argentín), a vatican.in (indiai) , a vaticancity.info és .net is eladásra vár.

menu
menu