A domain piac folyamatosan nő és változik

A domain piac folyamatosan nő és változik

A domain ipar évről-évre növekszik és továbbra is fenn tudja tartani a sokszínűségét.

Két vezető vállalat, a Sedo és InterNetX megvizsgálta a domain ipar helyzetét 2021-ben, ezt pedig a Global Domain Report legújabb kiadásában tették közre. 2020-ban hatalmas változások befolyásoltak minden üzleti iparágat, a domain szektor jól reagált a világjárványra, hiszen a digitalizáció felgyorsult, egyre több vállalkozás törekedett az online jelenlétre, az online jelenlét pedig a domainekkel indul el.

Globális jelentés 2021-ről

Az eddigi adatok alapján pozitívak a számok, a domain regisztrációk száma világszerte nő. A cégek a digitalizáció felé törekednek, új piacok nyílnak meg, ezekkel együtt pedig új lehetőségek is. A domainek iránti kereslet magas és továbbra is növekszik. A következőkben a Sedo és az InterNetx globális jelentéséből emeltünk ki pár adatot.

Nézzük a legnépszerűbb domaineket! Nem meglepő módon de továbbra is a .com a legnépszerűbb, utána pedig egy hatalmas szakadék van, ami egyenlően követ a .tk és a .cn. Utánuk következik a németek ccTLD-je a .de, ami egyre népszerűbb. A top 10-es listába belefért még a .net, a .org, a .uk, .nl, .ru és a .br is.

Kiemelnénk, hogy az adatok alapján az európaiak szeretik a ccTLD-ket, a globális piaci részesedés 34%-át ccTLD képviseli, a fennmaradó 56%-ban pedig a gTLD-k vannak. Ha azonban szigorúan csak az európai kontinenst vesszük figyelembe, ott a ccTLD-k piaci részesedése 61%, ennek oka, hogy az európai országok elsősorban a saját, nemzeti végződésüket részesítik előnyben.

Sok a lehetőség a különböző domain végződés típusokban

Napjainkban már nagyon sok, kiváló lehetőségekkel rendelkező gTLD létezik, a regisztrációk száma folyamatosan növekszik, a vállalkozások és magánszemélyek egyre jobban ismerik fel a bennük rejlő lehetőségeket. A .site, .icu vagy a .xyz például azok a végződések, melyek kiemelkedő fejlődést mutattak, volt hogy meghaladták a 300%-os növekedést is.

Az elmúlt években egyre több új végződést vezettek be, ennek oka, hogy egyre nehezebb rövid, megfelelő és egyben elérhető domaineket találni, tehát ezekkel az új végződésekkel akarják a kínálatot szélesíteni. Az új kiterjesztésekkel a regisztrálók speciálisabban tudják megmutatni, hogy mivel foglalkoznak és sokkal jobban kitűnhetnek a tömegből. A fentebb említett végződéseken kívül, egyre népszerűbb a .online, a .top és a .club is.

Még meg kell említeni a földrajzi vagyis geoTLD-ket is, ezek egy-egy régiót, területet, közösséget vagy kontinenst képviselnek. Ezek körül a legtöbbet regisztrált a .asia, utána következik .cat ami Katalónia autonóm régiója számára van fenntartva, valamint 3. helyen van a .pyc, ami az orosz nyelvű etnikai közösség számára szól. Népességarányosan a .asia és a .africa domain végződésekben még rengeteg potenciál van.

Milyen lesz a 2021-es év?

2020 igazán kiszámítathatlan volt, idén remélhetőleg, ha nem is teljesen, de valamilyen szinten visszatérhetünk egy normális élethez. A domain iparág is tükrözi a különböző iparágakban végigmenő változásokat, de úgy gondoljuk, hogy a felgyorsult digitalizáció, az e-kereskedelemre való fókuszálás nem fog változni, sőt a következő években csak még nagyobb figyelmet fognak ezek kapni, ami pedig abszolút pozitív lehet a domain piac számára.

Forrás: https://www.circleid.com/posts/20210415-the-domain-industry-keeps-on-growing-and-changing/

Kiemelt kép: Lukas fotója a Pexels oldaláról

menu
menu