A bírósági ítélet miatt ment csődbe egy domain spekuláns

A bírósági ítélet miatt ment csődbe egy domain spekuláns

Bradley Norrish egy ausztráliai domain név spekuláns csődeljárást kezdeményezett saját maga ellen.

Bradley Norrish üzlettársával Chesley Rafferty-vel a UK Internet Registry nevű céget vezette, és még három másik társaságot. Ezek 2003-ban 50.000 hamis számlát küldtek domain név tulajdonosoknak. A csalás leleplezéséhez szükséges információhoz, a domain nevek nyilvántartásából jutottak.
A támadás mértéke olyan súlyos volt, hogy az .uk domaintér nyilvántartójának, a Nominetnek fel kellett függesztenie a WHOIS adatbázis működését kilenc órára, a további visszaélések elkerülése érdekében.
A Nominet visszavezette a támadást a UK Internet Registry-hez. Beperelte a céget és az vezetőit a szerzői jogok megszegése és az ausztrál kereskedelmi jogok megsértése miatt.
Egy ausztrál bíróság megerősítette a Nominet panaszát megnyitva az utat a kártérítési per előtt. 2006 januárjában a Nominet nyert, Chesley Rafferty-t és Bradley Norrish-t 1.3 millió ausztrál dollár (kb. 214 millió Ft) kártérítés kifizetésére kötelezték a szerzői jogok megsértése miatt. További 500 ezer ausztrál dollár (kb.83 millió Ft.) büntetést szabott ki a bíró bírságként annak érdekében, hogy kifejezze a szabálysértés súlyosságát.
A Domainwatch által publikált levelében Norrish azt nyilatkozta, hogy bár a törvényes ítéletek miatt arra kényszerült, hogy tönkrementnek nyilvánítsa magát, még lehet, hogy visszatér a domain név üzletbe.
„Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben a domain regisztrátorok listáján örömmel hallják, hogy hivatalosan is tönkrementnek nyilvánítottak. Ez kétségtelenül más-más örömmel tölti el a domain eladásokban érdekelteket, a gúnyosan mosolygóktól azokig, akik fellelkesülve ugranak ki a székükből” – írja Norrish.
„Hivatalosan tegnap délután 4 óra 50 perckor mutatták fel a Rózsaszín Csődkártyát, ami azt jelenti, hogy három évig letiltanak a pályáról. Tehát gratulálok a szemben álló csapat, a Nominet kapitányának és az őket támogatóknak. Ha a játékot három év múlva még érdemes játszani, talán visszahívnak, és ha igen, akkor új energiával jövök vissza.”
A Nominet azt mondta, hogy a nehéz pénzügyi helyzet, amiben Norrish találja magát, csak egy következménye a nyilvántartó adatbázisával való visszaélésének. A Nominet vezérigazgatója Lesley Cowley azt nyilatkozta: „ A csődeljárás helyénvaló módon és sikeresen zárja le a pert a UK Internet Registry igazgatói ellen. Ami bizonyítja, hogy az adathalászat a nyilvántartó adatábázisából jogsértés, amit a Nominet nem tolerálhat.”
„Bár ez egy hosszú, drága és gyakran erőpróbát jelentő folyamat volt. Mi nagyon komolyan védjük a szellemi tulajdonainkat és szerzői jogainkat. Ez az eset bizonyítja, hogy le tudjuk, és le is fogjuk nyomozni, sőt perelni fogunk a nyilvántartó adataival való visszaélésekért, hogy megvédjük az .uk domaintérben regisztrálóinkat a hasonló csalásoktól” – fűzte hozzá Cowley.

menu
menu