763 domain nevet perelt el a Google

763 domain nevet perelt el a Google

A korábbi tulajdonos melegpornós hálózatot akart reklámozni az összesen több mint 6000 fontba kerülő domain nevekkel.

A Google egy vitarendezési eljárás keretében több mint 750 domain nevet szerzett meg egy domaincsalótól, aki a Google nevével akart internetes forgalmat irányítani saját oldalára, amelyen melegeknek szánt honlapot akart indítani.

A domain nevek mindegyike tartalmazta a ‘google’ szót, melyet más cégek, hírességek nevei és egyéb kulcsszavak követtek (pl. googletranny.com, googlehonda.com, googlethepiratebay.com, googlegayfacebook.com, googleprophetmuhammad.com, googlekellyclarkson.com és még sok-sok hasonló). A Google álláspontja szerint az ügy a legagresszívebb domaincsalási sorozat, amellyel fennállása során találkozott.

A keresőóriás idén márciusban nyújtott be panaszt az ICANN UDRP (Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy) vitarendezési eljárás előírásainak megfelelően. A National Arbitration Forum (Nemzeti Döntőbíróság) megállapította, hogy az összes domain név a tgn.xxx weboldalra mutatott, amelyen egy hamarosan induló, meleknek szóló hálózatról értesülhettek az oda került felhasználók.

A Google szerint egyértelmű, hogy a New York-i Chris Gillespie annak érdekében bitorolta a keresőóriás nevét, hogy melegpornót reklámozzon, Gillespie viszont azzal védekezik, hogy az átirányításokkal mindössze csak mérni szerette volna a beérkező forgalom nagyságát. Gillespie odáig merészkedett, hogy az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalához fordult azzal a kéréssel, hogy a ‘google’ kifejezés szabadalmi védettségét szüntesse meg, mert az már csak egy általános, az internetes kereséssel kapcsolatos kifejezés. A bíróságot az alperes védekezése nem hatotta meg, és rámutatott, hogy a Google nem csak az amerikai jogrendszer szerint védett márka, hanem a világ legnagyobb részén is.

A bíróság megállapította, hogy a kérdéses domain nevek birtoklására a Google vállalatnak van joga, míg Gillespie-nek nincsen, aki a domain neveket ráadásul rosszhiszeműen regisztrálta. Egy UDRP eljárás sikeres lezárásához ennek a három feltételnek teljesülnie kell, így az ügy végén a Google javára döntött a bíróság.


Nem született új rekord

A 763 domain név regisztrálására Gillespie körülbelül 6400 fontot költhetett feleslegesen, legalábbis a Go Daddy-nél jelenlegi listaáron ez az ára ennyi domain névnek. Bármilyen meglepő, még ilyen sok jogsértő domain név sem volt elegendő ahhoz, hogy az ügy a legnagyobb UDRP ügyek listáján az első helyre kerüljön. Az Inter-Continental Hotels 2009-ben egyszerre 1542 domain nevet szerzett meg egy német jogsértőtől.

menu
menu