6 év börtön domainekkel kapcsolatos visszaélésért

6 év börtön domainekkel kapcsolatos visszaélésért

Domain nevekkel visszaélő szélhámos került hat évre rács mögé, miután a bíróság bűnösnek találta csalásban, zsarolási kísérlet és gyilkossággal való fenyegetésben.

A 23 éves Peter Francis-Macrae ellen kilenc vádpontot terjeszetett az ügyész a bíró elé, amelyek között például a domain szolgáltatásokhoz kapcsolódó üzleti visszaélés is megtalálható volt.
A francia fiatalember egyesült királyságbeli (.uk) végű webcímek tulajdonosainak küldött hamis számlákat, azzal a tájékoztatással, hogy elveszthetik webcímüket, amennyiben a számlán szereplő összeget nem fizetik be. A bizonylaton szereplő díak a szokásos piaci árak szokszorosa volt és valós szolgáltatás sem is állt a számla mögött.

Gyújtogató a gyerekszoba mélyén?

A Weaselboy (magyarul kb. „fifikás srác”) becenevű Francis-Macrae a családi házuk gyerekszobájából bonyolította akcióit. Iroda nélküli ténykedésével hozzávetőleg 1,6 millió angol fontot szerzett a fent említett csalássorozattal, azonban voltak akik nem dőltek be a hamis számláknak. Például a Trading Standards nevű mérvadó magazin vizsgálódni kezdett a feladó után és amikor erről a csaló tudomást szerzett felhívta a szerkesztőséget és „benzinnel és gyufával” fenyegette meg az ügyben szaglászó ujságírót és a szerkesztőséget.

Harcban a domain szolgáltatóval

Az .uk domainek nyilvántartását végző Nominet a domain tulajdonosok megnyugtatására tájékoztató kampányba kezdett, amelyben a csalásra és az alkalmazott módszerekre felhívta a figyelmet. Válaszlépésként Francis-Macrae zsaroló levelet küldött a cégnek, melyben azt írta, hogy a domain kezelést végző cég szervereit un. DOS (túlterheléses) támadással bénítja meg, amennyiben nem távolítják el webhelyükről a felhívást. Ehelyett azonban végül őt vették őrizetbe és megkezdődött az ügyészségi eljárás.
A Nominet egyúttal polgári pert is kezdeményezett Francis-Macrae ellen, mondván, megsértette a cég nyilvános domain nyilvántartási adatbázisához fűződő jogokat. A per a domain szolgáltató győzelmével ért véget ez év februárjában.

Évekre a rács mögé

Néhány nappal ezelőtt a bűnügyre vonatkozó eljárásban is ítélet született, amely szerint Francis-Macrae bűnös csalás, eltitkolt jövedelemszerzés, zsarolás, halálos fenyegetés és anyagai károkozással való fenyegetés vádpontokban. Halmozott büntetésként hat év börtönbüntetésre ítélték a domain történelem eddigi legarrogánsabb domain csalóját.

menu
menu