281 ezer domainnév sorsa válik bizonytalanná.

281 ezer domainnév sorsa válik bizonytalanná.

A kétes ügyleteiről ismert regisztrátor már régóta szálka a szakemberek szemében.

Az Internetes nevek működőképességét felügyelő szervezet, az ICANN elhatározta, hogy leszámol az észtországi székhelyű EstDomains domainregisztrátorral, mivel a vállalat egyértelműen kapcsolatba hozható az elmúlt évek során történt internetes visszaélések tömkelegével. Biztonsági szakértők régóta azzal vádolják a szóban forgó vállalatot, hogy túlságosan is elnéző az internetes csalók, többek között a hírhedt Russian Business Network nevű professzionális internetes bűnözői csoport illegális tevékenységeivel szemben.

Az ICANN már intézkedett is az EstDomains regisztrátor akkreditációjának visszavonásáról, miután tudomására jutott, hogy a vállalat elnökét, Vladimir Tsastint idén februárban online hitelkártya-csalás és pénzmosás vádjával elítélték. Az ICANN 2008. október 28-i kezdettel függesztette fel az EstDomains regisztrátori jogát, a jelenleg a vállalat kezelésében lévő 281 ezer domainnév pedig minden valószínűség szerint más regisztrátorokhoz kerül majd. A lehetséges regisztrátorok utáni keresés a hírek szerint már el is kezdődött.

Egy nappal a döntés meghozatala után azonban az ICANN felfüggesztette az EstDomains elleni akciót, ugyanis a regisztrátor fellebbezése meglepően gyorsan megérkezett. A vállalat azzal érvelt, hogy Vladimir Tsastint már hónapokkal azelőtt leváltották, helyére pedig új elnököt neveztek ki. Az EstDomains azonnali válaszában az új elnök, Konstontin Poltev tájékoztatta az ICANN-t, hogy Vladimir Tsastin már június végén megvált tisztségétől, ám erről az ICANN nem kapott tájékoztatást, mivel a vállalat szerint ilyen kötelezettséget nem ír elő a két fél közötti szerződés. Ezenfelül, Tsastin fellebbezést nyújtott be az őt elmarasztaló ítélet ellen, így ügyét a Legfelsőbb Bíróság fogja tárgyalni. Az észt törvények értelmében a végső döntés meghozataláig az előző ítélet érvényét vesztette.

Mikko Hypponen, az F-Secure vezető szakembere egy közelmúltban íródott blogbejegyzésében leírta, hogy az EstDomains nevével egy 2005-ös, különösen nagy kárt okozó internetes támadás alkalmával találkozott először. A regisztrátor azóta is sorozatosan kapcsolatba hozható hasonló esetekkel. A szakember elmondása szerint több tízezernyire tehető az EstDomains által regisztrált ártalmas domainnevek száma.

Paul Ferguson, a Trend Micro vállalat szakértője szerint vannak olyan bizonyítékok, melyek arra utalnak, hogy az elsősorban orosz és ukrán nemzetiségű internetes csalók előszeretettel használták az EstDomains szolgáltatásait. Szerinte nehezen elképzelhető, hogy ezek a cselekmények a vállalat tudta nélkül valósultak meg. A szakember személyes véleménye szerint az ICANN-nak mindenképpen végérvényesen vissza kellene vonnia a regisztrátor engedélyét – még akkor is, ha a vezetőváltásról szóló hírek igaznak bizonyulnak. Mr. Ferguson az esetet ahhoz hasonlította, mint amikor a hírhedt gengsztert, Al Capone-t végül nem a gyilkosságok és az illegális üzelmek miatt zárták börtönbe, hanem adócsalás vétsége miatt. Az EstDomains esetében ez azt jelentheti, hogy az ICANN a regisztrátori jogkör visszavonását például szerződésszegés megvalósulásával indokolhatja. Az ICANN-nak jogában áll erre hivatkozni, ha például a regisztrátor nem ellenőrzi kellőképpen a WHOIS információkat és emiatt a domainnevek regisztrálása félrevezető adatok használatával történik. Egy kínai domainregisztrátor, a ‘Joker’ engedélyét az ICANN idén szeptemberben éppen emiatt vonta vissza.

menu
menu