20 éves a PIR, az .org nyilvántartó szervezete

20 éves a PIR, az .org nyilvántartó szervezete

A PIR-t 2002-ben hozta létre non-profit szervezetként az Internet Society, eredetileg egy hat fős személyzettel.

2003-ban a PIR az internet legnagyobb nyilvántartását hozta létre, azóta is példaértékű nyilvántartásként működik. Évtizedek óta fontos küldetések által vezérelt szervezeteket és egyéneket szolgál ki a szervezet az .ORG domainnel. A PIR elkötelezett a megbízható domain tér előmozdítása mellett és emellett tudatosan cselekszik egy tisztább online környezet megteremtése érdekében.

2019-ben újabb lépéseket tett a szervezet a biztonságosabb internet támogatása érdekében, először elindította a Quality Performance Indexet, amivel az .org általános minőségét javítja. Továbbá más hasonló gondolkodású nyilvántartókkal is erőfeszítéseket tett, hogy megosszák a közös gyakorlatokat, amelyek a DNS-sel való visszaélésekkel foglalkoznak. 2021-ben megalapította a PIR a DNS Abuse Institute-t, hogy ezzel segítse leküzdeni a közösség számára a DNS visszaéléseket.

A szervezet nem idegenkedik a terjeszkdesétől sem, 2012-ben már 10 millió .ORG tartománnyal rendelkezett és az .NGO, .ONG és .ORG megfelelőit is biztosította már karakterkészletekben is. Az idei évben a domain családot a .CHARITY, .FOUNDATION, a .GIVES és a .GIVING domain végződésekkel bővítette, amelyek hamarosan elérhetőek lesznek mindenki számára.

A PIR izgatottan várja a következő évtizedet, hatalmas energiával és céltudatossággal lendülnek neki. Idén még november 15-én kihirdetik az ORG Impact Awards nyerteseit, a .GIVING pedig 2023.január 20-tól válik nyilvánossá.

Forrás: https://thenew.org/public-interest-registry-20-year-celebration/

menu
menu