177 millió domainnév a legfelső szintű domaintartományokban

177 millió domainnév a legfelső szintű domaintartományokban

A távlati cél az Internet nemzetközivé tétele, a megbízhatóság és a könnyű hozzáférhetőség megtartásával.

A VeriSign vállalat tavalyi, utolsó negyedéves jelentése szerint 24 millió új domain regisztrációjára került sor az elmúlt évben. A legfelső szintű domaintartományokon (TLD-ken) belül így már 177 millió domainnév található. Az előző évhez képest ez 16 százalékos növekedést jelent. A 2008-as év utolsó negyedévében több mint 10,1 millió domainnév került regisztrálásra. A regisztrált domainnevek számának alapján felállított rangsor nem változott számottevően. Az öt legtöbb regisztrált domainnel rendelkező legfelső szintű domaintartomány sorrendben a .com, a .cn (Kína), a .de (Németország), a .net és a .org. A .com és a .net tartományok alá a 2008-as év végével bezárólag összesen 90,4 millió domainnév került regisztrálásra. A 2008-as év harmadik negyedévhez képest ez 12 százalékos növekedést jelent.

Hibátlan működés minden időben

Az Internet nagyarányú globális növekedésének ellenére, a VeriSign továbbra is képes volt tartani a lépést, és a korábbi évekhez hasonlóan az elmúlt évben is folyamatosan megbízhatóan működtette azokat az infrastruktúrákat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a felhasználók zavartalanul tudjanak domainneveket regisztráltatni, weboldalakhoz hozzáférni, e-mail szolgáltatásokat igénybe venni, valamint kereskedelmi- és kommunikációs csatornákat használni. A negyedév során a VeriSign 50 milliárd DNS-lekérdezést dolgozott fel, amely szám az összes Internetes felhasználói tevékenységet magában foglalja, legyen szó akár e-mail üzenetek küldéséről, vagy weboldalak megnyitásáról. A VeriSign DNS rendszere, akárcsak az elmúlt 11 évben, az elmúlt év utolsó negyedévében is képes volt garantálni a hibátlan, száz százalékos működést.


Miért jó, ha az Internet nemzetközi?
 

A mostani jelentés arra is kitér, hogy a VeriSign és a globális internetes közösség más résztvevői komoly munkát fektetnek abba, hogy a különböző nyelveket beszélő emberek képesek legyenek az Internetet hatékonyan és egyszerűen használni. A kérdés azért is kiemelkedő fontosságú, mivel az Internet felhasználóinak száma gyors növekedésnek indult olyan országokban is, ahol nem az angol nyelvet és a latinbetűs írást használják elsődlegesen. A probléma egyik lehetséges megoldása az, ha a domainnevek a jövőben a megszokott ASCII karakterek és számok használata helyett egy adott nyelv különleges karaktereivel (pl. a japán Kanji karakterekkel) is leírhatóak lesznek. Az ilyen nemzetköziesített domainek (IDN) esetében a domainnevek maguk az adott nyelv különleges karaktereiből állnának, míg utánuk a megszokott ASCII végződések (pl. .com vagy .net) állnának.


Félmegoldások már léteznek

Bár jelenleg mintegy 47 domainnév-regisztrátor kínál IDN támogatást, az egyelőre nehézkes használat, az egyenlőtlen böngészőtámogatás és a helyi hálózati korlátozások miatt az Internetes közösségekben egyre inkább növekvő igény tapasztalható a legfelső szintű domaintartományok teljesen nemzetközivé tételével kapcsolatosan. Annak érdekében, hogy elősegítse a nemzetköziesített TLD-k megjelenését, a VeriSign összefogott az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) szervezettel és az Internetes közösség egyéb tagjaival. Az Internetes közösség rendkívül bizakodó, mivel a 2009-es év végére várja az új gTLD program elindítását. A tesztelési folyamat már javában zajlik, a nyilvános részvétellel végrehajtandó kísérleti alkalmazás a későbbiekben várható.

„A nemzetközivé tett TLD-k által létrehozott egyetemesen hozzáférhető Világháló lehetősége rendkívül ígéretes.” – mondta el Jill McNabb, a VeriSign Naming Service (névszolgáltató) osztályának alelnöke. ”Biztosnak kell lennünk azonban, hogy helyesen járunk el. Egy gondatlan, vagy elsietett megközelítés azzal a veszéllyel jár, hogy műszaki és üzleti kudarcok sorozatának tesszük ki a közösség tagjait. A VeriSign, az ICANN és a velük együtt a probléma megoldásán dolgozók elkötelezett hívei annak, hogy biztonságos, következetes és mindenhol elérhető felhasználói környezetet hozzanak létre, miközben megfelelő védelmet biztosítanak a vállalati márkák tulajdonosainak és azok vásárlóinak.”

A VeriSign célja a Domain Name Industry Brief elnevezésű jelentések negyedévenként történő kiadásával az, hogy az Internet felhasználói számára pontos statisztikai és elemző jelentéseket biztosítson a domainpiac és az Internet egészével kapcsolatban. A legutóbbi jelentés, valamint a megelőző évekhez kapcsolódó anyagok megtalálhatóak a következő címen.

menu
menu