15 perc múlva elvész a webcímed!

15 perc múlva elvész a webcímed!

Egy walesi sétahajóztató cég tulajdonosa kis híján csalás áldozata lett, mikor azzal a hírrel keresték meg, hogy mindössze 15–20 perce van vállalkozása internetes címének megmentésére, mielőtt egy riválisa megveszi azt.

Michael Nicolas a Cardiff Bay Voyages tulajdonosának elbeszélése szerint 1500 angol Fontot kértek tőle azért, hogy továbbra is biztonságban tudhassa domain nevét. Minderről egy ügynök tájékoztatta telefonon, aki az „Európában és az Egyesült Államokban működő” Internet Registration Office (Internet Regisztrációs Iroda) munkatársaként mutatkozott be, és azt állította, végzetes következményekkel jár, ha nem fizeti ki a kért összeget.

Billentyűzet helyett az asztallapot verték

Az ügyben eljáró bíróság megállapította, hogy bár az IRO hivatalos szervezetnek kívánja beállítani magát, valójában a bejelentettől teljesen eltérő címen, egy lakásban működött. Arra szakosodott a "vállalkozás", hogy a tájékozatlan cégek tulajdonosait a fentiekhez hasonló mesével keresték meg miszerint, ha nem újítják meg sürgősen domain regisztrációjukat, egy rivális cég megszerzi azt. A „hitelesség” érdekében, míg az ügyféllel beszéltek, az asztal lapját ütögették, hogy úgy hangozzék, mintha valaki a háttérben egy számítógép billentyűzetén dolgozna.

Rámenős telefonáló

Michael Nicolas, az alábbiakról számolt be a bíróságnak: „Egy Mark Jones nevű illető hívott fel, az IRO munkatársaként mutatkozott be. Azt állította, Európában és Amerikában vannak irodáik, ezért számomra úgy tűnt, hogy valamiféle kormányzati szervezet lehetnek. Elmondta, hogy egy rivális hajótársaság megpróbálta megvenni az én cégem domain nevét. Én nem a számítógépes generációban nőttem fel, annál kicsit idősebb vagyok, így aztán nagyon aggódtam. Végül azt mondták, mindössze 15–20 percem van rá, hogy a cégem domain nevének minden variációját megvegyem, és mindez 1500 Fontomba fog kerülni. Az összeg hallatán megfordult velem a világ…”

A tájékozatlanság vámszedői

A beszámoló szerint az IRO még azt is hozzátette, hogy a rivális cég nagyon tájékozott és jártas a számítógépes világban.
„Nagyon megriadtam, ugyanis akkoriban volt egy riválisom, akire ráillett ez a leírás” – fűzte hozzá Nicolas. „Azt mondta, hogy a vetélytársam Cardiff egy bizonyos részén található. Úgy tűnt bizalmas információi vannak. De hogy kitől kell megóvni a nevemet, nem árulta el, az adatvédelemi törvényre hivatkozva. Erről hallottam már korábban, így amit mondott, igaznak hangzott. Azt mondták, ha elveszítem a címem mindent meg kell változtatnom, új katalógusokra, névjegykártyákra lesz szükségem. Hihetően hangzott.”

A bíróságon a sor

Nicolas végül is 500 Fontot (kb. 182 000 Ft) fizetett a cégnek, amely ellenében további 10 évig birtokolhatja domain nevét.
Az IRO másokat is felültetett, első hallásra hihetőnek tűnő állításaival. Most azonban már azt várhatják, miképpen dönt róluk a bíróság.

menu
menu