128 millió forintos domainrekord

Az elmúlt héten a local.com 700 000 $-ért kelt el.

Rendkívülinek számító domain eladási rekord született az elmúlt héten. A 2005-ös értékesítési listát mostantól a local.com webcím adás-vétele vezeti, mivel az azonosítót az amerikai értékpapír-kereskedők elektronikus tőzsdéjén (NASDAQ) is jegyzett Interchange Corporation megvásásárolta 700 000 $-ért, amely majdnem 130 millió forintnak felel meg. A local.com ezzel a valaha nyilvánosságra került domain üzletek listáján a 42. helyre került. A vevő cég a frissen vásárolt címen található honlapon található közleményében tudatta, hogy a cím egy új keresőrendszernek fog otthont adni, amellyel helyi szolgáltatások lesznek majd kutathatók.
A mostani toplistán – mely két hét eredményeit dolgozza fel – második helyre a league.com (jelentése liga) került. A cím – átszámítva – 9 millió forintos vételárának reális voltát az indokolja, hogy az Egyesült Államok legnépszerűbb sportágaiban az egymással versengő csapatok un. ligákba csoportosítva mérik össze tudásukat.
A 14 nap eseményeit feldolgozó lajstrom adatait az előző hónapokban tapasztalt trenddel összehasonlítva újdonság, a 2 egyesült királyságbeli országkód alá bejegyzett cím (with.co.uk, myway.co.uk) megjelenése. Folytatódik viszont a .com-os webcímek pozíciójának további erősödése. A fent említett 2 .co.uk-n kívül mindössze 1 német (.de), 1 amerikai (.us), 1 .info-s és 1 .net-es címnek jutott hely a top20-ban, a többi 14 üzlet mindegyike .com-ra született.
Az árakat vizsgálva megállapítható, hogy a domain nevek értékei – függetlenül a rekord eladástól is – folyamatosan nőnek.

A jog és a kirándulás a sláger

A toplistáról leszorult üzletkötések között csemegézve ismét találunk 1-2 népszerű témakört. Kelendőek voltak a jogi témával foglalkozó webcímek: CaliforniaLaw.com (4 000 $), ChicagoLawyer.com (8 200 $), LawInc.com (3 321$). Ez az eredmény jó kilátásokat biztosít annak a befektetőnek, aki kifejezetten jogászok számára eladható webcímek százait bocsátja áruba.
A Föld északi féltekéjén (ahol a domain üzletek 95%-a bonyolódik le) hamarosan indul a kirándulási szezon, így ez is segítette azt a trendet, mely szerint a másik nagy népszerű témakör az utazás lett. A TravelCreator.com (utazás „készítő” – 1 500$), a Städtereise.com (városi kirándulás – 4 500 Euro), a Sprachferien.de (nyelvtanulással összekapcsolt utazás – 5 000 Euro), a CruisePlanner.com (hajókirándulás tervező- 5 100 $) is az utazási szezonnal függ össze.

Az örökzöld rövid nevek is kapósak

Az önálló értelemmel nem rendelkező 2-3 karakterből álló címek szintén magas áron cseréltek gazdát. Az UAU.org-ért 5 450 $-t, a QT.org- ért 6 000 $-t, az ORG.net-ért 5 000 $-t, a GNJ.com-ért pedig 1 479 $-t tehetett zsebre eddigi tulajdonosa.

[file=rek05-11.html]

[file=rek2005.html]

Az árak az aktuális árfolyamok alapján kerültek átszámításra!

menu
menu