Zuccarini, a domainkirály

John Zuccarini webcím portfóliója sok bonyodalmat és kellemetlenséget okozott már.

Bizonyára ismeretlenül is sokan átkozták már John Zuccarini-t az Internet használók közül, ugyanis ő az, aki több ezer ismert webcim félregépelt domainjével rendelkezik. Ilyen például a kanadai kormány programját tartalmazó GovernmentGrants.com GovermentGrants.com változata is. Az félrecsúszott ujjakból adódóan perceken keresztül nem szabadulunk az újabb és újabb megjelenő ablakoktól. A megnyíló ablaktömeg főként erotikus oldalak hirdetéseit tartalmazza, ami egy munkahelyen az időveszteségen kívül más kellemetlenségeket is okozhat.
Az amerikai domainzsonglőrt már több amerikai állam bírósága is beidézte, azonban ő még egyetlen alakommal sem jelent meg Justitia házában.
Az általa regisztrált nevek kapcsán az ENSZ választottbírósága, a WIPO is több alkalommal hozott döntést és most is folyamatban van néhány ügyének tárgyalása.
Az Encyclopaedia Britannica már elperelte tőle a Brtanica.com, a Bitannica.com, és a EncyclopediaBrittanica.com neveket, de Nicole Kidman ügyvédei is a közelmúltban szerezték vissza a szinésznőhöz kapcsoló két domaint a NicoleKidmanNude.com-ot és a NicholeKidman.com-ot. Zuccarini a Microsoftot sem kímélte, hiszen egy ideig az ő kontrollja alatt állt a EncartaEncyclopedia.com és az Encata.com is.
Peres eljárás során többször kapott pénzbüntetést a domainkirály. Az OfficDepot.com név több hónapon keresztül való bitorlásáért, 100 000 $ kártérítést kell fizetnie az Office Depot nevű irodai termékeket árusító cég javára és ráadásul még a domaintól is el kell búcsúznia.
Egy elektronikai cikkeket érintő cég 5 domainjéhez kapcsolódó ügybén ítélkező bíró szintén 100 000 $ dollár kártérítésre kötelezte és a határozat indoklásában rámutatott, hogy Zuccarini az általa jogtalanul felügyelt nevekből évente közel egy millió dollárnyi hasznot zsebel be.
A domain nevek regisztrációjához és a reklámokból befolyó összegek bankszámlára való átutaltatásához nincs szükség arra, hogy a kérdéses személy a bejelentett lakóhelyén tartózkodjon. Az Internet segítségével ezen szolgáltatások igénybe vétele a világ bármely pontjáról elérhető. Ezt a lehetőséget ismerte fel Zuccharini, aki miatt több fórumon felvetették a domainspekulánsokról készítendő fekete lista bevezetését.

menu
menu