Virággal ünnepelték a 15 milliomodik .DE domain regisztrációt

Virággal ünnepelték a 15 milliomodik .DE domain regisztrációt

Mérföldkőhöz érkezett a német internetes tartomány, amikor néhány napja elérte a 15 milliomodik regisztrált domain nevet.

Az ilyen ünnepi alkalmakkor virágot illik adni, ami ez esetben teljesült is, mivel a 15 milliomodik domain a floristennetzwerk.de lett, ami magyarul ‘virágbolt hálózatot’ jelent.

Alexander Kleerebezem, a domain büszke tulajdonosa úgy tervezi, hogy a címen olyan portált fog létrehozni, ahol a virágárusok a hagyományos értékesítési csatornákat elkerülve juthatnak hozzá virágokhoz és egyéb növényekhez. Kleerebezem úr 30 éve foglalkozik virágok árusításával, amely szerinte a világ leggyönyörűbb foglalkozása, mert a virágokkal bármikor, bárkinek örömet lehet okozni. Kleerebezem úr tudta, hogy ha vállalkozását egész Németországban ismertté akarja tenni, akkor ehhez mindenképpen .DE domain nevet kell igényelnie.

A .DE névtérben havonta mintegy 50 ezer új domain nevet regisztrálnak, ami lehetővé teszi, hogy a német tartomány a világ legnagyobb országkód szerinti legfelső tartománya és a második legnagyobb legfelső szintű tartomány legyen.


A 10 legnagyobb névtér

A legnagyobb legfelső szintű tartomány továbbra is a .COM, amely 102.169.176 regisztrációval büszkélkedhet. A harmadik a sorban 14.652.646 domain névvel a .NET névtér. Az .UK (az Egyesült Királyság tartománya) alatt 10.047.549, az .ORG alatt pedig 9.916.594 domain név található. A tizes lista másik felében található az .INFO 7.951.936 regisztrációval, a .TK (Tokelau), az .NL (Hollandia) 4.907.148 domain névvel, végül az .EU (Európai Unió) 3.609.733 regisztrációval és a .RU (Oroszország) 3.779.611 domain névvel.


A .DE története

A legelső .DE végződésű domain neveket még 1986-ban foglalták le, amikor az országkód szerinti legfelső szintű tartomány regisztrálásra került az IANA adatbázisában. A domain nevek kiosztását a kezdeti időkben egy az Egyesült Államokban található hálózati kezelő végezte. 1988-tól kezdve a .DE domain nevek kiosztását a Dortmundi Egyetem végzi. A mindössze hat .DE domain névből álló tartomány rövidesen gyors növekedésnek indult, mígnem egy évtizeddel később világossá vált, hogy a domain nevek regisztrációinak kezelésére és az adminisztrációs feladatok elvégzésére csak egy újonnan létrehozott szervezet lesz képes. 1997 elején, amikor a .DE tartomány mintegy 50 ezer domain névből állt, 37 német internetszolgáltató közösen létrehozta a DENIC eG-t, amely azóta is ellátja a tartomány kezelésével járó feladatokat.

A .DE névtér 1999 áprilisában érte el az 500 ezredik regisztrációt, az egy milliomodikat pedig alig fél évvel később, 1999 októberében.

A német felhasználók a jelek szerint fontosnak tartják, hogy a virtuális térben is jelen legyenek, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy majdnem minden hatodik német rendelkezik saját .DE domain névvel. A DENIC mindig is különleges figyelmet fordított arra, hogy kihangsúlyozza a .DE mint országkód fontosságát, ezért engedélyezte a különleges karakterek (például az ä és a ß) használatát a domain nevekben, így az .DE tulajdonosok az önkifejezés eszközeként használhatják domain neveiket.

menu
menu