Vietnámban nem tarolnak a bankok

Vietnámban nem tarolnak a bankok

A vietnámi másodszintű domaintér megnyitása idején a helyi bankok "aludtak" a domain kalózok viszont éberen lecsaptak a szabad nevekre.

A vietnámi domaintérben (.vn) alig néhány hete van lehetőség második szintű (pl. valami.vn) domain nevek regisztrációjára. Az átlagos internet használóknak az eddigiekben kizárólag harmadik szintű (pl. valami.co.vn) címek lefoglalására volt lehetősége, második szintű címeket csak állami szervezetek használhattak. Az második szintű domaintér megnyitása előtt az első, un. sunrise időszakban a védjegyeikkel, szervezet neveikkel azonos webcímeket a cégek és jogosultak lefoglalhatták, mielőtt a nyilvánosság számára megnyitották volna az ázsiai ország névterét. A VietnamNet nevű helyi internetes hírportál beszámolója szerint több, mint 100 olyan vietnámi (.vn) domainnév került idegen kézbe, amely valamely bank, vagy pénzintézet nevéből képzett, vagy arra hasonlít. A piacvezető bankok közül a Sacombank, az Agribank és a VPbank elől is lefoglalták webcímét.
A .vn kezelő Vietnam Internet Network Information Centre (VNNIC) által kiadott kimutatás szerint az ázsiai országban tevékenykedő bankok 80 %-a gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta azt a lehetőséget, amely arra vonatkozott, hogy nevükkel azonos webcímeiket lefoglalhatták a névtér nyilvános megnyitása előtt. A külföldi nagy bankok sokasága igyekezett – egy későbbi piacra lépés reményében – lefoglalni webcímét a .vn alatt is. Többek között a City Bank of America és a Deutsche Bank of the Netherlands is foglalt .vn végű címet.
A Hi-Tek nevű amerikai tulajdonban álló Vietnámban tevékenykedő domain regisztrátor kimutatása szerint a cég által eddig bejegyzett 2000 másodszintű domain nagy része külföldiek kezelésében áll. A legtöbb címet amerikai vagy valamely európai ország igénylője számára osztottak ki.

A VietnamNet hírmagazin rávilágít arra, hogy a Fülöp-szigetek (.ph) és a Malajzia (.my) domainterében is hamarosan megnyílik a domain regisztrációs lehetőség a második szint alatt, így megismételheti a történelem önmagát…

menu
menu