Veszélyesek az amerikai kormány webhelyei?

Veszélyesek az amerikai kormány webhelyei?

Címlapon hozták az amerikai lapok a hírt, hogy Kalifornia állam kormányzati oldalai elérhetetlenné váltak. Egy megyei portál feltörését követően a felelős szövetségi ügynökség úgy kívánta megoldani a problémát, hogy a teljes .ca.gov tartományt letiltotta.

Az első betörés után további webhelyeken is találtak oda nem illő tartalmat, pl. pornóoldalakra mutató linkeket, sőt szexhirdetéseket is! A vizsgálat annyit állapított meg, hogy ez utóbbiak, nem a szerverekre kerültek fel, hanem más oldalakról töltötték fel őket a hackerek.
A .ca.gov tartomány letiltását ugyan minden külső szakértő túlzó lépésnek minősítette (hiszen a kormányzati névtér blokkolása gyakorlatilag minden internetes szolgáltatást elérhetetlenné tett hosszú órákon keresztül), azonban az esemény ráirányította a figyelmet a kormányzati oldalak megbízhatóságának kérdésére.
A leállításról döntő ügynökség éppen ezért úgy nyilatkozott, hogy felülvizsgálják irányelveiket, azonban fenntartják maguknak a jogot, hogy szükség esetén hasonló (drasztikus) lépéseket tegyenek. „A biztonsági problémák előtérbe kerülésének idején fontos, hogy gyorsan reagáljunk az ellenünk fordulóktól származó veszélyes tartalmakra a szövetségi, állami és helyi weboldalakon” – nyilatkozta az ügynökség szóvivője.
Alex Eckelberry, egy számítástechnikai cég elnöke, aki elsőként jelezte a kaliforniai oldalak leállításához vezető problémát, úgy véli, hogy az amerikai kormányzat jobban is végezhetné a munkáját ezen a területen. „Ha megjelensz a weben, felelős vagy az oldalaid tartalmáért – még inkább, ha kormányzati szerv vagy!” – jelezte Eckelberry. Majd hozzátette, hogy megítélése szerint oktatási intézmények .edu névtérben működő oldalain még súlyosabb a helyzet, mint a kormányzati helyeken.
A bajokon már az is sokat segítene, ha a felfedezett problémákat valamilyen módon jelezni lehetne. Az amerikai kormányzati oldalak azonban a tapasztalatok szerint gyakran semmilyen lehetőséget nem nyújtanak üzenetküldésre, vagy a kínált szolgáltatás nem működik.
„Mindenkinek jobban kell dolgoznia az Internet biztonságosabbá tételéért” – fűzte hozzá az eseményekhez Paul Ferguson hálózati szakértő. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy csak úgy beindítunk egy webszwervert és többet rá se nézünk!”
Persze lehet ellenkezni Fergusonnal. De akik így tesznek, elősegítik, hogy a bevezetőben említetthez hasonló helyzetek alakuljanak ki.

menu
menu