Veszélyben a .travel domaintér léte

Veszélyben a .travel domaintér léte

A jelek szerint a 2007-es év ugyancsak érdekesen alakul, legalábbis ami a domainnevek világát illeti

A közelmúltban a RegisterFly domainregisztrátor jogainak ideiglenes megvonásáról adhattunk hírt, most pedig minden jel arra mutat, hogy a .travel domainteret is a megszűnés fenyegeti. A .travel domaintér helyzete mindig is különleges volt.

Érdekes domaintér az .aero

A .travel domain létjogosultsága első ránézésre egyértelmű lehet, viszont ha jobban megvizsgáljuk a hozzá kapcsolódó szigorú előírásokat, a domain költségeit és nevének hosszúságát, nyilvánvalóvá válik hogy miért kétséges a sikeressége.
A mai napig mindössze 25 ezer .travel domainnév került kiosztásra. A helyzet akkor válik valóban érdekessé, ha ezt az értéket .cat domaintér által elért eredményekhez hasonlítjuk. Ez a legfelső szintű domainnév a katalán kultúrára összpontosít és a 25 ezres regisztrált domaint alig 2 hónap alatt sikerült elérnie.

A Tőzsde Felügyelet kongatja a harangot

Az Amerikai Értékpapír és Tőzsde Felügyelet legújabb elemzése szerint a .travel domainnevek kezelésével megbízott Tralliance vállalat mögött álló TheGlobe.com, Inc. 2007. május végére ki fog fogyni anyagi forrásaiból. 2007. május 4-én a vállalat egyenlege megközelítőleg 480.000 dollár volt. A korábbi, költségcsökkentést célzó döntések, valamint a veszteségesnek ítélt játékfejlesztői és a VoIP (IP telefónia) ágazatok megszüntetésének ellenére a vállalat továbbra is veszteségesen működik, bár a hiány mértéke a korábbi időszakokhoz viszonyítva kisebb lett. A vezetőség véleménye szerint a vállalat előreláthatólag a jövőben is veszteséges lesz. A jelenlegi anyagi helyzetet figyelembe véve, valamint további források hiányában kétséges, hogy a cég az év harmadik negyedévében képes lesz-e folytatni a működését.

Kétséges jövő

Senki sem tudja, hogy mi fog történni ezzel a legfelső szintű domainnévvel, ha az üzemeltetéshez szükséges költségeket senki sem fogja fedezni. Léteznek egyáltalán olyan ICANN szabályzatok, melyek az ilyen és ehhez hasonló helyzetek megoldásához alkalmazhatóak?

A .travel domaintulajdonosok szerencséjére regisztrációs adataik a domainipar egyik moguljának, a Neustar vállalatnak a kezelésében vannak, ezért azok sokkal nagyobb biztonságban vannak, mint például egy domain regisztrátor vállalat csődje esetében.

A kulcs az ICANN kezében?

A helyzet megoldása az ICANN-ra vár. A szervezet a csődközeli helyzet miatt pár hónapon belül a második olyan – eddig nem tapasztalt méretű – krízis kezelésére kényszerül, amely a RegisterFly botrány és az .travel skandallum előtt nem volt tapasztalható a domainiparban.

menu
menu