Végleg visszatért Irakba az .iq domain

Végleg visszatért Irakba az .iq domain

Felhatalmazta az új iraki kormányt az ország saját domain-végződésének kezelésére az ICANN, az Internet tartományok kiosztásáért felelős legfelső szervezet. Így ismét elérhetőek lesznek az .iq végű webcímek.

Ahogy arról már beszámoltunk <link: Az .iq hazatér Irakba>, a végződést korábban zárolták, miután amerikai hatóságok azzal vádolták meg a tartomány kezelőjét, hogy anyagilag támogatja a Hamasz szélsőséges iszlám szervezetet. Az InfoCom Corp. 1997 óta gondozta az .iq kiterjesztést, ám mikor gyanúba keveredett, megvonták tőle ezt a jogosultságot; majd ez év áprilisában vezérigazgatóját és annak két testvérét elítélték.
Az Egyesült Államok inváziója után amerikai és iraki hivatalnokok egyaránt sürgették az ICANN-t, hogy tegye ismét elérhetővé az .iq tartományt. A szervezet azonban ellenállt, mondván, túl sok a bizonytalanság az ország stabilitásával kapcsoltban ahhoz, hogy nyomban átadják a domaint valaki másnak.
A végződés hiányában az Irak Múzeum a „the.iraq.museum” néven volt elérhető, a kormányzathoz tartozó Nemzeti Kommunikációs és Média Bizottság (NCMC) pedig kénytelen volt a kevéssé egyértelmű „ncmc-iraq.org” címet használni.
Július végén aztán az ICANN vezetősége egyhangúlag jóváhagyta az .iq kezelésének átruházását z távközlési hatósági feladatokat ellátó NCMC-re. A döntés szövege szerint „a visszaállítás szolgálja leginkább az Interenet helyi és teljes közösségének az érdekeit”.
A határozatot különösebb hírverés nélkül tették közzé az ICANN webhelyének egyik belső oldalán – két kattintásnyira a nyitóoldaltól –, így senkinek sem tűnt fel, míg a napokban egy blog bejegyzés fel nem hívta rá a figyelmet.

Nemzeti domain tartomány a nemzeti identitás jelképe

Habár az Egyesült Államokban a cégek és magánszemélyek szívesebben választják az ország .us kiterjesztése helyett az általános .com, .net és .org végződéseket, máshol a nemzeti öntudat forrásai a helyi tartományok.
Palesztina 1999 óta használhatja a .ps domaint, aminek köszönhetően elszakadhattak az izraeli .il végződéstől, amelynek erős szimbólikus értéke van. A katalánok is saját domain végződést szeretnének, a cat. bevezetése érdekében internetes mozgalom indult.

Jelenleg több mint 260 kiterjesztés használható az Interneten, köztük – a legutóbb bevezetettek közül – például a mobiltelefonos oldalakhoz ajánlott .mobi, és a munkaügyhöz kapcsolódó .jobs.

menu
menu