Valótlan cégnévvel kavargatják az index levesét?

Valótlan cégnévvel kavargatják az index levesét?

Nem létező cégnévvel igényeltek index-közeli domain neveket.

A bejegyzés alatt álló .hu domain neveket tartalmazó hivatalos lista szerint egy Capital Budapest Kft nevű jogi személy 26 „index” karakterláncot tartalmazó domain név lefoglalását kezdeményezte. A nevek között például az indexkisalfold.hu, az indexpecs.hu és az indexzala.hu is szerepel. Az eset különös pikantériáját az adja, hogy a hivatalos adatokat tartalmazó e-cegjegyzek.hu szerint nem volt Capital Budapest Kft. néven gazdasági társaság bejegyezve az igénylés napján. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium adatait nyilvánosan közzétevő adatbázis szerint a Budapesten és Alsóörsön tevékenykedő „CAPITAL BUDAPEST Kft.” 2007. novemberétől már BUDAPEST-BALATON CAPITAL KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG-ként szerepel a hivatalos cégregiszterben. Az esetnek lehet, hogy csak annyi a magyarázata, hogy az ügyvezető a biztos üzlettől megszédülve elfelejtette az ügyvezető saját vállalkozásának a nevét, azonban a kezdeményezés mindenképp figyelmet érdemel.

Terjeszkedés a háttérben?

Több jel is arra utal, hogy az origo a piaci helyzetének megtartása érdekében a földrajzi területekre szakosodott tartalmak fejlesztését is előtérbe helyezte és várhatóan hamarosan megjelennek az origo régiókra szakosodott mutációi vagy aloldalai. Elképzelhető, hogy az index – bár ezen a földrajzi szakosodás területén előrébb tart az origonál – be akarja biztosítani annak a lehetőségét, hogy a versenytársat követni tudja. Lehetőségként felmerül az, hogy a versenytársak „altatása” céljából az új piaci célokra utaló domain nevek bejegyzéséhez egy fedőcéget használ egy vállalkozás.

Milliárdok, ha találkoznak

A Budapest-Balaton Capital Kft. ügyvezetője Kárpáti Zoltán egy másik szerepkörben is megejelenik. A szentkirályszabadjai egykori katonai repülőteret tulajdonló BudaWest Airport Holding Zrt. három és fél milliárd forintos fejlesztést megvalósító cég igazgatósági tagja is. A két cég ügye összekapcsolódik oly módon is, hogy mind a most regisztrált index-es domain nevek valamint a repülőtér hivatalos oldalának domain neve, a budawestairport.com ugyanannál a domain regisztrátornál került bejegyzésre. A jelenlegi domain regisztrációs kérelem akár egy közvetlen kapocs is lehet a médiabirodalmáról ismert Nobilis és a Szentkirályszabadjai Repülőtér között.
Színesebbé teszi az esetetet az a tény, hogy Nobilis Kristóf, az index hírportált kiadó cég tulajdonosa Balatonalmádiban található Almádi Yacht Club-ban is üzleti érdekeltséggel rendelkezik. Az ügyben érintett települések Alsóörs, Balatonalmádi, Szentkirályszabadja is egy harminc kilométeres körben található.

A Capital Budapest domain igénylései:

indexalfold.hu
indexbaranya.hu
indexdar.hu
indexddr.hu
indexdelalfold.hu
indexdeldunantul.hu
indexear.hu
indexemr.hu
indexeszakalfold.hu
indexeszakmagyarorszag.hu
indexfehervar.hu
indexgymsm.hu
indexgyor.hu
indexkdr.hu
indexkem.hu
indexkisalfold.hu
indexkmr.hu
indexkozepmagyarorszag.hu
indexnydr.hu
indexnyugatdunantul.hu
indexpecs.hu
indexsomogy.hu
indextolna.hu
indexvas.hu
indexvillany.hu
indexzala.hu

 

menu
menu