Újabb változás a .HU domain nevek regisztrációjában

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa bevezette, hogy ettől a hónaptól kezdve a .HU domain neveknél előforduló különböző módosítások (tulajdonosváltás, átregisztráció, névváltozás) elektronikusan is elvégezhetők egy- vagy kétfaktoros azonosítással.

Korábban a fenti módosításoknál szükség volt papír alapú dokumentációra is, így ez a változtatás nagy előny lehet. Az egyfaktoros eljárásnál e-mailben, a kétfaktoros eljárásnál e-mailben és telefonon kapja az igénylő a megerősítést.

Egyfaktoros azonosítás folyamata

  1. Az igénylő a saját e-mail címére egy egyedi URL-t kap.
  2. Ezek után látja majd az igényléssel kapcsolatos adatokat.
  3. Lehetősége van a megadott időkereten belül jóváhagyni vagy elutasítani szándékát. Ha kicsúszik az időkeretből, akkor a módosítás nem lesz érvényes.

Kétfaktoros azonosítás folyamata

  1. Az igénylő a saját e-mail címére egy egyedi URL-t kap.
  2. Ezek után látja majd az igényléssel kapcsolatos adatokat.
  3. Az igénylő a megadott telefonszámra kap egy kódot, ez történhet hangbemondássel vagy SMS-ben küldve.
  4. Utána jóváhagyhatja vagy elutasíthatja a szándékát, ha nem adja meg a kódot a megadott időkereten belül, akkor a módosítás nem érvényes.

A faktoros megerősítést minden esetben csak cselekvőképes természetes személy végezheti el, automatikus számítógépes megerősítő rendszert használni tilos.

Az igénylő új .HU domain név regisztrálásakor választhat, hogy okirat alapon nyilvántartott domain típust vagy faktoros megerősítő eljárás alapon nyilvántartott domain típust szeretne. Utóbbinál, mint már említettük, a későbbi módosítások elektronikusan is elvégezhetők.

További információhoz az alábbi linken juthat: http://www.domain.hu/domain/szabalyzat/szabalyzat.html

menu
menu