Új rádiók: megtaláltuk a nevető harmadikat

Új rádiók: megtaláltuk a nevető harmadikat

A Sláger és a Danubius Rádió frekvenciáit elnyerő cégekhez kapcsolódó domain nevek tűntek fel a domain várólistán.

A rendszerváltás utáni korszak média történetének egyik legnagyobb viharát kavaró döntése született október 28-án, amikor az ORTT a Sláger Rádió és a Danubis Rádió eddig használt frekvenciáit egy új pályázati kiírás keretében új érdekcsoportok számára ítélte oda. A hazai média két meghatározó szereplőjének műsorai és hírblokkjai kiemelten foglalkoznak a témával fenntartva az érdeklődést a téma iránt.

A Danubius Rádió domain nevek szemszögéből éveken át egy jelentős problémával küzdött, amit csak hosszú évek után tudott megoldani. A rádió honlapja a danubius.hu címen volt elérhető, azonban a danubiusz.hu a rádiótól független gazdasági társaság kezelésében volt. Az adó hallgatóságának egy része a danubiusz.hu címen kereste a rádió hivatalos honlapját. A helyzetet megelégelve fél éve bíróságon kívüli vitarendezési eljárást indított a Danubiusz, aminek eredményeképp a domain kezelője felmondta a domain nevet és a domain átkerülhetett a rádiót üzemeltető cég kezelésébe.

Nem ez volt azonban az egyetlen domain nevekkel kapcsolatos kellemetlensége a Danubiusnak. 2008. nyarán egy külföldi cég – amely több száz domain regisztrációját kérelmezte – a danubiuszradio.hu igénylését  is kezdeményezte. Akkor a domain nevek nyilvántartását végző Internet Szolgáltatók Tanácsa vélhetően megtévesztőnek ítélte a regisztrációkat ezért elutasította a bejegyzési kérelmet.

A sugárzási jogokat elnyerő két új üzemeltetőnek, az Advenio Zrt-nek és a  FM1 konzorciumnak is várhatóan meggyűlik a baja a domain nevek kapcsán. Előző csoport klassz rádió, a másik neo rádió névem fogja működését megkezdeni.

A Neo rádiója más domainje

A Neo rádióhoz kapcsolódó domain neves problémák 2000-ig vezethetők vissza. A neoradio.hu domain nevet közel 10 éve a NeoSoft Kft. foglalta le. Ezt a domaint a konzorcium várhatóan nem fogja tudni jogi úton megszerezni, várhatóan meg kell vásárolnia, hogy ne kerüljön a Danubiusszal megegyező helyzetbe. A domain egyébként jelenleg a hazipatika.com egészségügyi portálra mutat. A rádió frekvenciák kiosztásának nagy nyertese a NeoSoft lehet, ha a használaton kívüli domain nevét jó alkupozícióval tudja átadni az új rádió számára.
„A domain értéke akár több millió forint is lehet, azonban egy >>barter<< keretében lebonyolított hirdetési lehetőség formájában ennek akár dupláját is kihozhatja a cég a névből. Igazi értéke az a domain névnek, hogy a kezelője azt nem rosszhiszeműen regisztrálta és peres úton nagyon nehezen vetető el tőle." – nyilatkozta portálunknak az első hazai élő domain árverést megvalósító Koleszár Péter.

„A domain névet mégg 2000-ben önálló, saját tartalom elindítása céljából regisztráltuk.” – mondta munkatársunknak Kárász Balázs, a NeoSoft Kft. ügyvezetője. A neoradio.hu domain név kapcsán vételi szándékkal történő vagy egyéb megkeresést semmilyen irányból nem kaptak. – osztotta meg az információt munkatásunkkal az ügyvezető. 

Az új frekvencia birtokosnak két olyan domain regisztrációval is szembesülnie kell, amely várhatóan jogi úton rendezhető. Az neofm.hu és az fm1.hu regisztrációját 28-án illetve 29-én indította el a konzorciumtól és egymástól is független magánszemély. Ezen domainek esetén az Internet Szolgáltatók Tanácsa mellett működő Jogi Tanácsadó Testület döntését kérheti ki a konzorcium. A domain nevek bejegyzésének megakadályozását rosszhiszeműségre épített beadványával érheti el, mert a Szabadalmi Hivatal adatbázisa alapján érvényes védjeggyel egyelőre nem rendelkezik.

A konzorcium jogi képviseletét ellátó iroda a megbízott regisztrátorán, a Microware Hungary Kft-n keresztül indította el 29-én reggel a radioneo.hu domain nevet, ami várhatóan a hivatalos webcíme lesz az csatornának.

Klassz kis jogviták?

A Klassz Rádió frekvenciáját elnyerő Advenio Zrt. sincs jobb helyzetben viszont a domain regisztrációs lehetőségekről időben igyekeztek gondoskodni. A klassz.hu domaint már 2001-ben lefoglalta a Typotex Kft, azonban tartalommal ez a cég sem töltötte fel a domain nevet. Az Advenio egy hónapja foglalta le a klasszradio.hu domain nevet, azonban néhány domain névvel kapcsolatos jogi kérdést szintén meg kell oldania a cégnek. A folyamatban lévő domain regisztrációkat tartalmazó várólista tanusága szerint a klassz-radio.hu domainre 29-én fél 10-kor nyújtott be regisztrációs kérelmet egy magánszemély. Az advenio.hu domainre pedig az Enexis Kft. nyújtott be regisztrációs igényt.

Megváltás a névváltás? 

Az ORTT-hez benyújtott pályázatok egyik eleme a rádió nevének megválasztása volt, azonban a más fantázianéven is elindíthatja szolgáltatát a két cégcsoport bármelyike. A domain nevekkel kapcsolatos jogvitákból való egyik kiút akár a név megváltoztatása is lehet, azonban a mostani botrány olyan ingyenreklám az induló rádióknak, amely miatt a névváltás lehetőségét elvetik.

 

menu
menu