Új intézmény a magyar regisztrációs rendszerben

Új intézmény a magyar regisztrációs rendszerben

.

A .hu domain bejegyzsését végzõ Regisztrátorok számára meglehetõsen nagy gondot okoz a fenntartási díjakat nem fizetõ ügyfelek ügyeinek kezelése. Ha az ügyfél 2-3 fizetési emlékeztetõ és felszólítás után sem fizeti ki a név fenntartási díját a Regisztrátor rendkivüli felmondás alá helyezi a nevet. Ha ezt követõen 45 napon belül nem jelzi a domain használója igényét a névre vonatkozóan, akkor automatikusan átkerül egy ún. törlés elõtti parkolás státuszba, ahol a végleges törlésig 60 napon keresztül várakozik a domain. Ezen idõ alatt csak a domain korábbi használója regisztráltathatja újra a domaint, azonban ebben az esetben egy teljes regisztációs folymaton kell végigmennie. Az újraregisztrálást bármelyik Regisztrátornál lehet kezdeményezni. A 61. napon viszont az igénylés lehetõsége megnyílik mások elõtt is. Mivel ilyen megbízást többen is adhatnak le a Regisztrátoroknál, ezért a törléskor több nyilvántartásba vételi kérelem versenyezhet idõben egymással, tehát egyik Regisztrátor sincs abban a helyzetben, hogy valamely igény elsõbbségét garantálni tudja. A prioritással rendelkezõ igények azonban ilyenkor is elsõbbséget élveznek a nem prioritásos igényekhez képest.
Információink szerint a beérkezett prioritással nem rendelkezõ igények odaítélésével kapcsolatosan a Regisztrátor cégek egy sorsolásos eljárás bevezetését fontolgatják. A változtatási javaslat értelmében a parkolási listáról lekerült nevekre bizonyos idõn belül (kb. 2 hét) beérkezett igények között sorsolással döntenék el, hogy kinek a részére lehet a nevet bejegyezni.
Az sorsolás ötletadója az INTEGRITY Kft. A cég ügyvezetõje, Dravecz Tibor a javaslatról a tájékoztatta a DomainABC-t:: egy véletlen elemet is tartalmazó, ún. klasszikus egyszámjáték elvén mûködõ rendszer bevezetését javasolták. Az eljárás egyszerûbb és átláthatóbb is, mint a 2000-ben alkalmazott sorsolás. A sorsolás bevezetésével igazságossabbá tehetõ egy-egy domain odaítélése, mivel most is valamennyire a szerencsén múlik a domain használójának kiválasztása.
A törlés elõtti parkolás státuszában lévõ nevek listája nyilvános, frissítése a – kéthetes várólistával közel azonos idõben – naponta egyszer, éjszakánként történik. Az ABC sorrendben és a törlés idõpontja szerinti rendezésben is lekérhetõ.

A törlés elõtti parkoltatás kissé hasonlít a gTLD-k (.com, .net, .org) esetében vezetett "lejárt nevek listájához". Ezen a listán naponta több ezer név jelenik meg és az aktuális listát csak fizetés ellenében lehet megtekinteni. A lista megtekintéséhez szükséges éves elõfizetés díja 25-50 $ körül mozog. Ezért a befektetésért egy listát kap a felhasználó az általa megadott e-mail címre. 100 $-ért egy keresõmotor segítségével számos funkció szerint lehet kutakodni a listában.
Néhány honlap ingyenesen is enged betekintést a listákba, azonban azok már a fizetõs szolgáltatást igénybe vevõk által "kimazsolázott" állományt tartalmazzák.

menu
menu