Új helyen a .hu névszervere

Új helyen a .hu névszervere

Az ISZT úgy döntött, hogy új helyre költözteti a .hu domainek mûködését biztosító másodlagos névszerverét.

Az Internet Szolgáltatók Hálózati Koordinációs Központjának (ISZT Kht.) szervere 2003. november 4-tõl új helyre, az Interware szerverszobájába került. A hír önmagában nem lenne érdekes, de ez a számítógép kiemelt szerepet kap a .hu domain nevek elérhetõségében, mivel a .hu domaintér másodlagos névszervereként funkcionál. A berendezés akkor kap igazi szerepet, ha az elsõdleges kiszolgáló – például áramszünet miatt – üzemképtelen állapotba kerül. A két szerver egyidejû leállása esetén a teljes .hu domaintér mûködésképtelenné válhat.
Két hónappal ezelõtt a szlovák nemzeti domaintér .sk második névszerverében jelentkezõ probléma miatt 2 órára „megbénult” az élet északi szomszédunknál. A bankok és egyéb intézmények képtelenek voltak ügyfeleiket kiszolgálni, az .sk végû email címekre küldött levelek kézbesítése meghiúsult. Több szakértõ úgy minõsítette a problémát, hogy a Szlovák állam fennállása óta ez volt a legkomolyabb hiba.
Az Interware által üzemeltetett szerverszobák áramellátása több forrásból biztosított, folyamatban van a dízelgenerátorok üzembe helyezése is, mellyel a mûködés akár korlátlan ideig is biztosítható. Az elsõdleges szerver hostolásáról továbbra is az ISZT önmaga gondoskodik.

DNS
menu
menu