Új elnök az ICANN élén

Új elnök az ICANN élén

Az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ismertebb nevén ICANN igazgatótanácsa a közelmúltban bejelentette, hogy a nonprofit szervezet Rod Beckstrom személyében új elnököt választott.

Beckstrom egészen az idei év elejéig volt az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (US Homeland Security) informatikai (kiber-) védelemmel kapcsolatos kérdések teljhatalmú ura. Megválasztásával az ICANN világos üzenetet közvetített: a legfontosabb célkitűzés az internetes biztonság mértékének növelése.

Az ICANN elsődleges feladata, hogy szabályozza a domainnevek és numerikus címek kiosztásának folyamatát, azonban az utóbbi időkben jelentősen megnőtt az adatfolyamok ”eltérítésének” kockázata, így a szervezet munkája egyre fontosabb, mivel garantálnia kell, hogy az internet felhasználói mindig az általuk elérni kívánt címekhez, oldalakhoz juthassanak el.

Beckstrom kinevezésének kapcsán újra félelmeiknek adtak hangot azok a körök, amelyek szerint félő, hogy a nemzetbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak negatívan befolyásolhatják az Internet egészét. Az ezen állásponton lévők régóta gyanítják, hogy az ICANN a háttérben szoros kapcsolatban áll az amerikai Kereskedelmi Minisztériummal. Az új ICANN elnök ezen aggályok ellenére a közelmúltban mondhatni „jó pontot szerzett” azoknál, akik attól félnek, hogy az amerikai kémügynökségek nagyobb befolyásra tehetnek szert a világháló ellenőrzésének terén. A Nemzetbiztonsági Hivatalban betöltött posztjáról történő leköszönésekor Beckstrom azt kifogásolta, hogy az NSA (National Security Agency – Nemzetbiztonsági Ügynökség), az elektronikus lehallgatásokra specializálódott szervezet, a tervek szerint vezető szerepet töltene be a Fehér Házban jóváhagyott, új kiber-biztonsággal kapcsolatos irányelvek kidolgozásában. Ez sokak szemében bátor cselekedet volt Beckstrom részéről.

A Nemzetbiztonsági Hivatalnál betöltött szerepe előtt Beckstrom egy szoftvercég alapítójaként és a The Starfish and the Spider (A tengeri csillag és a pók) című, vállalati struktúrákkal és egyéb csoportos szerveződések, illetve hálózatok működésével foglalkozó könyv társszerzőjeként tevékenykedett.

Kinevezését követően Beckstrom ígéretet tett arra, hogy sürgetni fogja azon nagy reményekkel kecsegtető új ellenőrzési módszerek bevezetését, melyek segítségével már a fő kiszolgálóknál megtörténhet az egyes weboldalak hitelesítése, így a felhasználók biztonságosan juthatnak el az általuk felkeresni kívánt webcímekig.

menu
menu