Ügyes húzás a hackertámadás elkenésére

Ügyes húzás a hackertámadás elkenésére

Maszatolás történik az internet történetének legnagyobb leállásával kapcsolatban?

Szeptember 10-én a világ sajtóját szinte percek alatt körbejárta a hír, mely szerint a legnagyobb domain reigsztrátor szolgáltatót az Anonymus hackercsoport egy tagja megtámadta. Az értesülést minden hírforrás arra a twitteren közzétett információra alapozta, amelyben a magát az Anonymus hackercsoport tagjának kiadó felhasználó tett közzé. Ebben „Anonymus Own3r” vállalta magára, hogy a piacvezető Godaddy nevű szolgáltató által fenntartott domain nevek leállásáért egyedül ő a felelős. Mivel egy időben a regisztrátor cég ügyfelei tömegesen panaszkodtak a honlapjuk és a levelezésük leállásáról, valamint a szolgáltató hivatalos honlapja is elérhetetlen volt, egyértelmű volt a következtetés a hírszerkesztők számára: valóban az Anonymus áll az ügy mögött.

Belső hiba, nem támadás

A Godaddy hivatalos csatornákon nem cáfolta a hackertámadást. A közel 6 órán kereszül tartó üzemzavart követően azonban a Godaddy közleményt adott ki, amelyben elismerték a hibát, de cáfolták a külső beavatkozás és támadás lehetőségét. Egy belső technikai problémával magyarázták a leállást. A cég a közleményben nem utalt arra, hogy az ügyfelek által rájuk bízott több tízmillió domain név közül mennyi volt érintett a leállásban.

A sérthetetlenség képét fenntartani

Szakmai berkekben azonban megkérdőjelezik, hogy valóban belső hiba okozta-e a problémát vagy tényleg az Anonymus hackere állt-e a támadás mögött. Egyesek szerint a cég reakciója egy ügyes fogás és menti a menthetőt ebben a számára rendkívül kínos helyzetben: inkább magára vállalja a hibát, minthogy elismerje azt, hogy támadás áldozatául eshet az ügyfelek által biztonságos szolgáltatónak tartott cég. Hacsak egy alkalmazott egyszer meg nem írja egy könyvben az igazság vélhetően titok marad. A tény azonban változatlan: akár honlapok milliói állhattak órákra egy hiba miatt…

 

 

A godaddy hivatalos és kifigurázott logója
A godaddy hivatalos és kifigurázott logója

 

 

menu
menu