Tovább késhet a gTLD-k bevezetése

Tovább késhet a gTLD-k bevezetése

A júniusi szingapúri ICANN rendezvényen várhatóan csak a Pályázói kézikönyv egy korai, hiányos változatát fogják elfogadni.

Az új legfelső szintű domain nevekkel kapcsolatos Pályázói kézikönyv legújabb változatát olvasva érdekes dolgokra bukkanhatunk. Maga a kézikönyv a legnagyobb jóindulattal is csak egy korai verziónak nevezhető.

A kézikönyvet nagy valószínűség szerint teljes egészében nem fogják hivatalosan elfogadni a június 20-án Szingapúrban tartandó ICANN rendezvény keretein belül, sokkal nagyobb arra az esély, hogy bizonyos részeit véglegesítik, míg más kérdésekben csak egy későbbi időpontban születik végleges döntés. Ezt a következtetést lehet ugyanis levonni a legújabb kézikönyv bevezetőjéből, amely a következőképpen hangzik:

“A Pályázói kézikönyv egy átfogó útmutató, melyet rendszeresen frissítünk, ahogy a bevezetési folyamat egyes lépései végrehajtásra kerülnek. A Testület figyelembe fogja venni a közösség észrevételeit, melyeket a szingapúri rendezvényen lesz lehetőségük előadni. Az ICANN természetesen a rendezvény után is szívesen várja a megjegyzéseket és észrevételeket a program egyes elemeire, területeire vonatkozóan.”

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan lehetséges valamit véglegesíteni, ha azután is figyelembe veszik a beérkező észrevételeket? Világos, hogy ilyenkor nem beszélhetünk erről.

A bevezető imígyen folytatódik:

”Az Igazgatótanács a Szingapúrban megtartandó nagyszabású rendezvény keretében fontolóra fogja venni az új gTLD program elfogadását.”

Ebből a mondatból is világosan látszik, hogy az ICANN nem elfogadni készül a programot, hanem csak fontolóra fogja venni annak elfogadását. A kettő között nagy a különbség. A kézikönyv tehát minden valószínűség szerint lezáratlan lesz, mivel teljesen esélytelen, hogy a rendezvény időpontjáig minden egyes problémás kérdést rendezni lehessen.

Elképzelhető, hogy Szingapúr után fog megkezdődni a gTLD-k bevezetésével kapcsolatos megbeszélések időszaka. Ez kapóra jöhet az új gTLD-re pályázóknak, mivel így a marketingtevékenységek a pályázati feltételek véglegesítésével párhuzamosan futtathatóak lesznek.

menu
menu