Törökországra támad egy szigetcsoport?

Törökországra támad egy szigetcsoport?

Tokelau kormányának közreműködésével alapított cég a török domainipar vezető szereplőjévé vált.

A legtöbb felhasználó számára igazából nem okoz gondot, hogy megmondja országának melyik internetes végződés jutott. Az Internet megjelenése előtt már életben volt az a nemzetközi szabvány (ISO 3166), amely alapján az egyes országok „megkapták” végződéseiket. Ez alapján „jutott” Magyaroszágnak a .hu.

Törökország neve mellett a szabványban a .tr végződés található, azonban egy magáncég törekvése felborítani látszik ezt az egyértelmű helyzetet. Az Új-Zélandhoz tartozó Tokelau-szigetek a .tk végződést „kapta”. A közel 1500 fő lakosságú szigetcsoport végződésének kezelését évekkel ezelőtt a helyi kormány – egy joint venture megoldással – egy londoni székhelyű gazdasági társaság (Dot TK Limited) számára adta át. Az első években ingyenes domain végződésként vált ismertté a .tk, majd az utóbbi időszakban egy új piac irányába nyitott a társaság.

Irány Törökország

A török vállalkozások meglehetősen nehezen és drágán juthatnak nemzeti domainterük (.tr) alatti webcímekhez. Ezen piaci rést tömi be a .tk. A tartományt felügyelő cég egy éve a nic.tk alatt török és angol nyelvű honlapot indított, amelyen keresztül a két kontinensen elterülő ország lakosai online módon pillanatok alatt regisztrálhatnak webcímet maguknak. Egyetlen év alatt több .tk végződésű webcímet foglaltak le török szervezetek és magánszemélyek, mint amennyi .tr webcím összesen kiosztásra került az elmúlt közel egy évtizedben. A .tk fenntartója a nic.tk honlapon Törökország hivatalos végződéseként „dot TK – the TurKey Domain. ” – népszerűsíti a domain tartományt.  „A hivatalos .tr végződésre két hetet kell várni, legalább 15 $-ba kerül és egy hivatalos dokumenumok sokaságát kell postázni.” – fedte fel a .tk tartomány sikerének titkát Joost Zuurbier, a Dot TK első embere.

Új eszközök

A piaci rést felfedező cég olyan eszközökhöz nyúl, ami még meglehetősen szokatlan a domain nevek piacán. Szeptember 9-én Isztambul egyik legelegánsabb hotelében élő .tk domain árverést tart. Az árverést a cég vélhetően nem a felajánlott 212 azonosítóból befolyó bevételre éhezve szervezete a cég, hanem a sajtóvisszhangból eredő ingyenes reklámra van szüksége. Az eladásra kínált azonosítók között szerepel a  POKER.TK és a FUTBOL.TK is. A dot TK Limited Törökország webdesigner cégeivel is felvette a kapcsolatot, hogy az új honlapok megjelenéséhez a webfejlesztők a .tk végződést ajánlják. A cég jutalékkal honorálja a vállalkozások közreműködését.

Jogviták

A domain nevekkel kapcsolatos legjelentősebb problémakör a rosszhiszemű regisztráció és használat. A szaksajtó szerint az elmúlt hónapokban is számos probléma keletkezett abból, hogy a felhasználók a hivatalos .tr webcím helyett az azonos .tk végű azonosítót kerestek fel és az oldalon az eredetivel megegyező tartalmű honlapot találtak és rosszhiszemű felhasználók kezébe kerültek felhasználói nevek, jelszavak.

menu
menu