Törlés alatt a rekordáron megvett magyar domain

Törlés alatt a rekordáron megvett magyar domain

A nike.hu domain név a törlés alatti domain nevek várólistáján van.

A domain nevek használói gyakran elfelejtkeznek arról, hogy webcímük fenntartási ideje lejár. Sokszor hiába kapnak a szolgáltatótól a lejáratról értesítést, a regisztrációkor megadott e-mail cím már nem él vagy a kapcsolattartásra kijelölt munkatárs már nem dolgozik a cégnél.

Nem újitották a domaint

Ezen esetekben a domain használója nem értesül a lejáratról és egyik napról a másik napra azzal szembesül, hogy honlapja leállt, e-mail címeire a levelek nem érkeznek meg. Az egyik legnagyobb sportszergyártó, a NIKE magyarországi képviselete is vélhetően hasonlóan járt a NIKE.hu domain névvel. Erről tanúskodik az a tény, hogy a webcím a tegnapi napon jelent meg a törlés alatt lévő domain nevek listáján.

A nike.hu a törlés alatt lévő domain nevek listáján
A nike.hu a törlés alatt lévő domain nevek listáján

A Nike anno vásárolta a domain nevet

A Nike sportszerek magyar képviseletét ellátó cég 2000-ben a balatonfűzfői NITROKEMIA 2000 Rt.-től vásárolta meg a domain nevet. Akkor a balatonparti városban működő vegyipari cég NIKE néven hozta forgalomba termékeit és a tevékenységi köréhez kapcsolódó „NIKE” szóvédjegye jogán szerezte meg a domain nevet. A portálunk birtokába jutott információk szerint 2005-ig  ez a domain értékesítés tartotta a magyar domain eladási rekordot. 2005-ben a hitel.hu és a 777.hu együttes eladása szárnyalta túl az addig tartott csúcsot.

A domain név különösen nagy értékkel bír a márkanév tulajdonosa részére, hiszen sokan a számukra leginkább egyértelmű domain néven fogják keresni a információhoz tartozó weboldalt. Amennyiben egy domain név törlésre kerül, az újra bejegyezhetővé válik és olyan szervezet vagy cég kezelésébe is kerülhet, aki a márkanév birtokosának érdekeivel szemben használja a domain nevet.

A öreg domainek őrzött kincsek

A NIKE.hu esetében külön értéket jelent annak internet-történeti jellege is. A webcím 1995-ben, a hazai internetezés hajnalán került lefoglalásra. Bizonyos, hogy az első 150 .hu domain név között szerepel az azonosító. Az első száz .hu domain név mindegyike működik a mai napig, egyetlen webcím kivételével. A sorban 18. lefoglalt cdk-cgx.hu törölve lett, az akkori igénylő, a CompuDrug Chemistry Kft. megszűnése miatt, azonban a domain 2006-ban újra bejegyzésre került.

Nem nagyják annyiban

Várhatóan a Nike.hu domain nevet a Nike sportszerek magyarországi képviseletét ellátó Nike Magyaorország Kft. hamarosan újra kezelésbe veszi.

 

Ajánlott cikk:

A 10 legnagyobb hiba, amit elkövethetünk domain regisztráláskor

menu
menu