Több mint 800000 domain a japán .jp névtérben!

Több mint 800000 domain a japán .jp névtérben!

A japán névtér (.jp) domain állományának száma meghaladja a 800 000-es határt.

Átlépte a nyolcszázezres határt a regisztrált .jp domainek száma. A május 1-i állapot szerint a pontos érték 801997. Ennek mintegy 15 százalékát, azaz 118450 domaint a japán írásmód szerint jegyezték be. Így a regisztrált „nemzetköziesített domain nevek” (Internationalized Domain Name – IDN) számát tekintve Japán a második Németország (.de) után, megosztva helyezését Tajvannal (.tw).
A további megoszlást tekintve a 801997-ből általános – vagyis „domain.jp” – formátumú 453285 webcím. Ebből 334835 az ASCII kódolású, japán karaktereket pedig 118450 használ. (Tehát az összes japán írásmódú domain a „domain.jp” formába tartozik.) A „szervezeti” illetve „földrajzi” – vagyis „domain.co.jp” illetve domain.ne.jp” – URL-ek száma 348712.
Összehasonlítva az egy évvel korábbi adatokkal ez utóbbi két típusnál együttesen 6 százalékos, az általános .jp neveknél 31 százalékos, összességében pedig 19 százalékos gyarapodás tapasztalható. A japán nyelven bejegyzett domainek száma 81642 volt egy éve, a mostani érték ennek 145 százaléka.
Az ugrásszerű növekedés hátterében a felhasználói körülmények javulása áll – például a bejegyeztetési eljárás és a használatba adás gyorsulása. Pozitív hatást gyakorolt az is, hogy a legelterjedtebb böngészőben, az Internet Explorerben megjelent a nemzetközi webcímek támogatása. Végül meg kell még említeni a JPRS tevékenységét is, amelyet a japán írásmód szerinti .jp domainek elterjedése érdekében folytatott. Ezek együttesen eredményezték a jelentős növekedést.
A fejlődés várhatóan nem áll meg, hiszen a nemzetközi webcímek támogatottsága folyamatosan nő. Ebben a folyamatban az egyik legfontosabb eredmény, hogy a nagy keresők, mint a Google, vagy a Yahoo! immár képesek kezelni és a találati eredmények közt megjeleníteni a japán nyelvű domaineket is.

menu
menu