Terroristák neveit használták domainekhez

Terroristák neveit használták domainekhez

Az Iszlám Államhoz kötődő domain neveket regisztráltak.

Az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió által közreadott hír szerint az az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és több ismert, a párizsi és a brüsszeli támadásokat elkövető terrorista nevével azonos webcímeket regisztráltak.

A lefoglalt webcímek között van az egy éve történt és az idén márciusban Brüsszelben elkövetett terrortámadásokkal kapcsolatba hozott, jelenleg franciaországi őrizetben lévő Salah Abdeslam, valamint a támadások megszervezésével is vádolt Mohamed Abrini, akit végül Brüsszelben fogtak el a hatóságok áprilisban. Egyik társuk, Abdelhamid Abaaoud nevével is regisztráltak internetes oldalt (abdelhamidabaaoud.com). Abaaoud a párizsi kávéházak vendégeire nyitott tüzet a novemberi támadások éjszakáján, és néhány nappal később egy rendőrségi akciós során vesztette életét a Párizs melletti Saint-Denis városában.

 

A terroristák neve mellett a támadásokért felelősséget vállaló Iszlám Állam nevű terrorszervezet neve is szerepelt a webcímekben. Az internes oldalakra azonban – amelyeket .com végződéssel amerikai és romániai szolgáltatóknál regisztráltak ismeretlenek, azonban tartalmat  még nem töltöttek a webcímhez. A hírportál szerint még a hatóságok előtt sem ismert a létrehozott internetes oldalak célja. Lehetséges, hogy propagandacélokra kívánják használni azokat, de nem kizárható, hogy épp a radikalizálódás megfékezésére hozták létre az oldalakat –  tette hozzá a portál.

az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió.

A tájékoztatás szerint a regisztrált domain nevek között van a novemberben Párizsban és a márciusban Brüsszelben elkövetett terrortámadásokkal kapcsolatba hozott, jelenleg franciaországi őrizetben lévő Salah Abdeslam, valamint a támadások megszervezésével is vádolt Mohamed Abrini, akit végül Brüsszelben fogtak el a hatóságok áprilisban. Egyik társuk, Abdelhamid Abaaoudnevével is regisztráltak internetes oldalt (abdelhamidabaaoud.com). Abaaoud a párizsi kávéházak vendégeire nyitott tüzet a novemberi támadások éjszakáján, és néhány nappal később egy rendőrségi akciós során vesztette életét a Párizs melletti Saint-Denis városában.

terroristák neve mellett a támadásokért felelősséget vállaló Iszlám Állam nevű terrorszervezet neve is megjelent a világhálón. Az internes oldalakra azonban – amelyeket .com végződéssel amerikai és romániai szervereken regisztráltak ismeretlenek — még nem töltöttek fel tartalmat. A hírportál szerint még a hatóságok előtt sem ismert a létrehozott internetes oldalak célja. Lehetséges, hogy propagandacélokra kívánják használni azokat, de nem kizárható, hogy épp a radikalizálódás megfékezésére hozták létre az oldalakat, valamint elképzelhető, hogy az ár miatt regisztráltak a terrorszervezet és a terroristák neveivel — tette hozzá a portál.

menu
menu