Terroristák kezébe kerülhet a saddam.com

Terroristák kezébe kerülhet a saddam.com

A saddam.com domain jelenleg aukció keretében megvásárolható. Többen aggodalmuknak adtak hangot, mely szerint a cím rossz célokat szolgálhat, ha rossz kézbe kerül...

Saddam. A szó az amerikaiak nagy részének egyet jelent a rosszal és a terrorizmussal. A saddam.com domain kezelője a 2001. szeptember 11-i terrortámadás 5. évfordulója kapcsán döntött úgy, hogy áruba bocsátja a saddam.com webcímét. A panamai székhelyű Web Management S.A. az E-bay aukciós portálján kínálja a különleges webcímet. A vállalkozás néhány héttel ezelőtt tett szert a címre és a haszon reményében, valamint az Amerikát érintő támadás 5 éves évforduló miatti nagy érdeklődést kihasználva kívánja a címet eladni.

Rossz kezekbe kerül…

Az ügyet kritikus szemmel kísérők máris azt feltételezik, hogy a cím "rossz kezekbe kerülhet". Martin Milagros, a Web Management ügyvezetője igyekezett leszögezni, hogy "nem tart attól, hogy az új kezelő rossz célokra fordítaná a domain névhez kapcsolódó forgalmat." A nevet kínáló cég ügyvezetője az E-bay üzletszabályzatát hivatkozta meg az aggódók megnyugatása érdekében: "Az eBay szabályai szerint az aukciós oldalon nem vásárolhat olyan személy, aki a U.S. Treasury´s Office of Foreign Assets Control (Államkincstár Külföldi Vagyontárgyakat Ellenőrző Osztálya) tiltólistáján van vagy az Egyesült Államok által embargó alatt tartott országokban tevékenykedik."
Az aggódókat azonban ez nem nyugtatja meg. Az egyik intenetes fórum Simpson nevű hozzászólója szerint a hivatkozott szabály kijátszása egy domain ügyekben kezdő internetező számára sem okozhat gondot. Mindössze az említett listán nem szereplő európai személynek kell megvennie a domain nevet, majd akár már másnap pár dollár ellenében átiratható a cím egy harmadik személy nevére. A domain ezen módon történő átjátszását követően akár a terrorizmus szócsövévé is válhat.
Milagros véleménye szerint a legnagyobb hasznot egy filmstúdió, produceri iroda, vagy egy életrajzi könyv írója húzhatná a névből, ha egy jövőben készülő filmhez/könyvhöz vásárolná meg a domaint.
A saddam.com webcímen jelenleg az e-bay aukcióval foglalkozó aloldala jelenik meg. A címen található oldalról kiderül, hogy a licit 2751$-nál jár, azonban még szeptember 20-ig lehet emelni a tétet. A jelenleg legmagasabb licitáló egy domain befektetésekre specializálódott cég, amely már eddig is több száz webcímmel rendelkezik.

menu
menu