Tanácsadás és képviselet domain vitákban mindenkinek

Tanácsadás és képviselet domain vitákban mindenkinek

Egy újonnan alakult angol cég bárki számára elérhetővé kívánja tenni, hogy domain vitákban professzionális képviseletet vehessen igénybe, ráadásul olcsón.

Képviselet mindkét fél részére

A Sequitur IPS nevű cég egy nagyon speciális fogyasztói csoportot céloz meg: a domain vitarendezési eljárások résztvevőit, anélkül azonban, hogy különbséget tenne panaszos és panaszolt között.

Hagit Ben-Artzi, a Sequitur IPS képviselőjének reményei szerint a szolgáltatás lehetővé teszi azok számára is a szakszerű képviseletet, akik egyébként ilyet nem vennének igénybe. "Tény, hogy ha egy vitarendezési eljárásban az egyik fél képviselővel jár el, míg a másik anélkül, általában előbbi kerül ki nyertesen az eljárásból. Az a célunk, hogy ugyanolyan minőségi tanácsokat és képviseletet nyújtsunk az érintettek részére, mint egy ügyvédi vagy iparjogvédelmi iroda, azonban az előbbiek munkadíjának töredékéért."

A cég szolgáltatásai ugyanakkor csak angol nyelven vehetők igénybe, mégpedig angol nyelvű UDRP eljárásokban (.com, .net, .org és más általános felső szintű domain nevek esetében), a .uk tartomány alatti vitákban, illetve angol nyelvű .eu vitarendezési eljárásokban. De még ezekben az esetekben is felhívják a figyelmet arra, hogy ha az esetet bonyolult, a cég tapasztalatán kívül eső jogi problémákat vet fel, felmondják a szerződést.

Valóban olcsó?

A cég két különböző csomagot kínál ügyfelei részére: az első csak tanácsadást foglal magában, így azok számára ajánlott, akik csak esélyeikről, lehetőségeikről szeretnének tiszta képet kapni, vagy azoknak, akik peren, illetve vitarendezési eljáráson kívül kívánnak és tudnak megegyezni az adott domain név sorsáról (ebben az esetben a díj magában foglalja a szerződés előkészítését is). E csomag díja 320 €.

A második csomag már magában foglalja a vitarendezési eljárásokban való képviseletet, illetve az ezzel kapcsolatos tanácsadást, dokumentumok előkészítését stb. Ennek díja 700 €.

Ezek a díjak nem foglalják magukban a vitarendező fórum díjait, amelyeket általában panaszosnak, azaz az eljárást megindító ügyfélnek kell megfizetnie.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a Sequitur IPS nem ügyvédi vagy iparjogvédelmi (szabadalmi) iroda, így szolgáltatásai korlátozottak tanácsadásra és az alternatív vitarendezésben való képviselet ellátására. Rendes bíróságok előtt nem járhat el, valamint nem vonatkoznak rá az ügyvédi, illetve szabadalmi ügyvivői szabályok sem.

Tudni kell azt is, hogy az angolszász jogrendszerekben a rendes bíróság előtt fel kell tárni minden írásos dokumentumot, még akkor is, ha annak tartalma az adott félnek kedvezőtlen. Ezért a fenti csomagok csak telefonos tájékoztatást foglalnak magukban. Amennyiben az ügyfélnek mégis írásos véleményre van szüksége, erről külön kell megállapodnia a céggel.

A piac egyre szélesedik

A domain nevekkel kapcsolatos viták eredője, hogy valaki (a panaszos) a más által regisztráltatott nevet a saját részére követeli. Az igény jogalapja leggyakrabban védjegyjogosultság, de lehet más, nem lajstromozott jog is.

Ezek a típusú viták ma már nem számítanak kuriózumnak. Az általános felső szintű domain nevek esetén alkalmazott szabályzat, a UDRP (Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy) már 7 éves múltra tekinthet vissza. A domain nevekkel kapcsolatos viták száma azóta is töretlenül emelkedik.

A UDRP alapján jelenleg 5 különböző vitarendező fórum illetékes eljárni domain viták esetén. Ezek közül a leggyakrabban igénybe vettek Európában a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) Arbitrációs és Mediácós Központja, az USA-ban pedig a Nemzeti Arbitrációs Fórum (NAF).

2006 januárjában a WIPO arról számolt be, hogy 2004-hez képest az ügyek száma 2005-ben mintegy 20%-kal nőtt. A tavalyi évben összesen 1.456 panasz érkezett a genfi központba. A NAF ugyanezen időszakra még ennél is jelentősebb, kb. 25%-os emelkedésről adott hírt, ami az amerikai szolgáltató vonatkozásában összesen 1.369 ügyet jelentett a 2005. évre.

menu
menu