Támadják az ICANN-t

Támadják az ICANN-t

Egy non-profit szervezet szerint az ICANN nem megfelelően készíti elő az új gTLD-k bevezetését.

A Nemzetközi Védjegy Egyesület (International Trademark Association, röviden INTA) egy majdnem 6000 fős taglétszámmal rendelkező non-profit szervezet. Tagjai a világ több mint 190 országából származó védjegyjogosultak és szakértők. Az INTA egy január 11-én kelt e-mail üzenetben arra kéri tagságát, hogy az támogassa az egyesület ellenző álláspontját az ICANN tervezett szándéknyilatkozatával kapcsolatban.

Az elmúlt év decemberében az ICANN felvázolta a hamarosan bevezetésre kerülő új, általános legfelső szintű domainekről (generic top-level domain, röviden gTLD) szóló szándéknyilatkozatot. A nyilatkozatban ill. az elő-regisztrációs mintában leírtaknak megfelelően, az új gTLD program első szakaszában részt venni kívánóknak meg kell adniuk bizonyos magukról szóló alapvető információkat, valamint a kérvényezett TLD-vel kapcsolatos részleteket is.

Az ICANN előterjesztését az INTA nagy befolyással rendelkező védjegyjogosult tagjai – többek között a The Body Shop, a Heinz és a Lockheed Martin – mind ellenzik, ám ami a tagság maradék részét illeti, egyelőre nem világos, hogy a tagok mekkora hányada támogatja ténylegesen az egyesületet, annak ellenére, hogy az INTA általánosságban (és meglehetősen homályosan) a tagság támogató magatartásáról beszél bejelentésében.

A Managing Intellectual Property elnevezésű weboldalon található riportban elhangzik, hogy az INTA által kiküldött e-mail szerint „átfogó kérdések maradnak megválaszolatlanul“, amennyiben az ICANN a terveknek megfelelően folytatja a korlátlan számú új gTLD-k bevezetését. Az INTA ezenfelül úgy véli, hogy „az ICANN túlságosan korán akarja elkezdeni az elő-regisztrációs kérelmek fogadását, melynek így káros következményei lehetnek, mint például az, hogy a védjegyek tulajdonosait arra kényszeríti, hogy védjegyeik megvédésének érdekében előzetesen lefoglalják saját márkáik neveit.

Ahhoz képest, hogy védjegyekkel foglalkozik és milliónyi ügyvéd áll a rendelkezésére, az INTA ezúttal nem tűnik túlságosan tájékozottnak a valódi helyzettel kapcsolatban. A Pályázó Kézikönyve elnevezésű dokumentum vázlatának harmadik változatában ugyanis található egy olyan rész, mely felsorolja azt a négy okot, amelyek megléte esetén megakadályozható egy új gTLD-re vonatkozó pályázat. A négy ok közül az egyik a “Legal Rights Objection”, vagyis meglévő jogok alapján történő tiltakozás. Ez akkor alkalmazható, ha az egyik fél által megpályázni kívánt gTLD sérti a másik fél (a panaszt tevő) már meglévő jogait. Ilyen tiltakozásra ez alapján a kitétel alapján csak jogtulajdonosok jogosultak.

Ebből is látszik, hogy az INTA nem olvasta el kellő alapossággal a fentieket, különben nem állítaná, hogy az ICANN tervezete a védjegyek tulajdonosait arra kényszeríti, hogy védjegyeik megvédésének érdekében előzetesen lefoglalják saját márkáik neveit.

Antony Van Couvering, a Minds+Machines szervezet elnöke – saját tapasztalataira hivatkozva – elmondta, hogy az INTA tagság egy része bizonyosan nem támogatja az egyesület álláspontját. A Minds+Machines is egy ilyen szervezet, mely nemcsak hogy támogatja az ICANN tervezetet, jópár új gTLD megpályázását tűzte ki céljául.

Van Couvering szerint az INTA e-mail üzenete csakis a vezetőség álláspontját tükrözi, nem pedig a tagságét. Az üzenet célja szerinte pedig nem más, mint az ICANN tervezet bármiféle elemzése vagy vizsgálata nélkül, annak tartalmával éppen ellentétes információt szajkózni.

menu
menu