Szingapúr nyert az arab lázongásokon

Szingapúr nyert az arab lázongásokon

Szingapúr tarthatja meg a domainipar nyári vándorgyűlését, miután Jordániától visszavonták a rendezési jogot.

Pár napja számoltunk be arról, hogy a domain nevekkel kapcsolatosan eljárni jogosult legfelsőbb szervezet, az ICANN úgy döntött, hogy júniusra tervezett vándorgyűlésének új helyszínt keres. A szervezet az arab világban végigsöprő belpolitikai harcok okán jutott arra az elhatározásra, hogy a jordániai Ammanba tervezett találkozót máshol bonyolítja le. Alig egy hetes gondolkodás után a szervezet úgy határozott, hogy Szingapúr lehet a június 19-24-ig megrendezésre kerülő ICANN találkozó házigazdája.

Szingapúr a Jolly Joker

Az események kronológiai sorrendjét tartalmazó honlapról kiderül, hogy Szingapúr az ICANN által szervezett események házigazdájaként többször bizonyított már az elmúlt 12 évben. A legelső ICANN vándorgyűlést 1999-ben is a távol-keleti városállam szervezhette meg. A domainipar fő eseményeként számon tartott ICANN vándorgyűlésnek mindeddig csak három város adhatott kétszer otthont. Los Angelesben 1999-ben, majd 2007-ben volt ilyen esemény illetve Kairó 2000-ben és 2008-ban kapta meg a rendezési jogot valamint Marina del Rey 2000-ben és 2001-ben lehetett házigazda. Mind turisztikai, mind presztízs okokból nagy jelentőséggel bír a konferencia megszervezésének lehetősége.

Rotációs rendszerben

A találkozók rendezési jogait rotációs rendszerben földrajzi egységek között adja ki az ICANN. Európa, Dél-Amerika, Észak-Amerika, Ázsia és a déli területek, és Afrika országai pályázhatnak az esemény lebonyolítására. Mivel Kanada és az Egyesült Államok „osztozhatnak” minden ötödik eseményen ezért az Egyesült Államokban 5 ICANN találkozóra került sor.

Háttérbe szorult Kelet-Európa

A nyugat-európai országok lobbi ereje olyannyira erős az ICANN-on belül, hogy mindeddig csak egy alkalommal rendezhetett volt KGST ország Európában ilyen találkozót: Románia 2002-ben Bukarestben láthatta vendégül a domainipar legfontosabb szereplőit. Információink szerint Magyaországot az ICANN felé képviselő Internet Szolgáltatók Tanácsa eddig egyetlen alkalommal sem vetette fel közgyűlésen annak lehetőségét, hogy hazánk adhatna otthont egy ilyen találkozónak, azonban a domainipar egyéb rendezvényeinek megszervezésében sem jeleskedik hazánk.

menu
menu