Szenzációs: Lekérhetőek a megtévesztő domainek

Szenzációs: Lekérhetőek a megtévesztő domainek

A belga domaintér nyilvántartója megint innovatív ötlettel állt elő

A belga domaintér (.be) nyilvántartója egy innovatív szolgáltatást tett elérhetővé a belga webcímekkel rendelkező felhasználók számára. A domain nevek tulajdonosai egyszerű módon kérhetnek egy listát a saját domain nevükhöz hasonló webcímekről. A kért listát a nyilvántartó rendszere automatikusan generálja le és küldi ki az adott domain név birtokosa által a regisztráció során megadott e-mail címre. A szolgáltatást ingyenesen vehetik igénybe a domain nevek birtokosai.

 

A szolgáltatás első hangzásra kevésbé tűnik hasznosnak, mint amennyi lehetőség rejlik valójában benne. Az ismert, bejáratott honlapok folyamatosan ki vannak annak a veszélynek téve, hogy a domain nevekhez hasonló webcímeket rosszhiszeműen lefoglalják és a hasonló domain néven megtévesztő tartalmat helyeznek el. Pénzintézetek esetében például gyakori, hogy a hasonló domain néven az eredeti honlapot utánzó tartalmat helyeznek el és a mit sem sejtő látogatóktól bekérik a felhasználói neveiket, jelszavaikat. Az adatokat letárolják és ezzel különböző visszaéléseket követnek el. A rosszhiszemű megtévesztő regisztrációkra gyakran csak utólag derül fény. A belga nyilvántartó újitása lehetőséget ad a hasonló domain nevek folyamatos monitorozására.

 

Itthon pont jó lenne a modell…

Az innovatív ötlet tökéletesen átültethető volna a .hu domain regisztrációs rendszer modelljébe, ahol mégnagyobb biztonságot adva a domain nevek kezelőinek folyamatos monitorozást kaphatnának a bejegyzés alatt álló, sajátjukhoz hasonló domain nevek bejegyzési kísérletekről.

Hazánkban azonban viszonylag kevés innovatív ötlet megvalósítására kerül sor a domain nyilvántartási rendszer szintjén.

menu
menu