Személyes domainvégződések: a kevesek kiváltsága

Személyes domainvégződések: a kevesek kiváltsága

A saját domainvégződések megjelenése várhatóan a 2009-es év legnagyobb durranása lesz a domainvilágban, ám az igényléssel járó költségek nagysága miatt csak kevesek élvezhetik az ezekkel járó előnyöket.

Az ICANN, a domainnevek felügyeletéért felelős szervezet belefogott a 25 éves domainvilág történetének talán legnagyobb fejlesztésébe. A projekt célja, hogy a .com végződés mellett további több száz vagy akár több ezer végződés jelenjen meg a domainek világában. Az átlagfelhasználók számára azonban a saját domainvégződés egyelőre csak álom marad, mivel azok ára várhatóan rendkívül magas lesz. Az új végződések igénylésének ára (mely bizonyos esetekben részben visszatéríthető) egyes becslések szerint elérheti a 200.000 amerikai dollárt is. Az így befolyt összegek fedezik majd a végződések bevezetésével kapcsolatos irányelvek kidolgozásának mintegy 20 millió dolláros költségét, valamint a benyújtott igénylések elbírálásával járó költségeket.

Összehasonlításképpen, a meglévő domainvégződések alá történő domainregisztráció általában 10$ körüli összegbe kerül. Magánszemélyek természetesen az új végződések bevezetése után is olcsón juthatnak hozzá saját domainnevükhöz, ám aki nem elégszik meg a .com és a többi megszokott végződés által nyújtott lehetőségekkel és saját domainvégződést akar, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Az új végződések várhatóan földrajzi helyekre, városokra (.nyc, .berlin) vagy az üzleti tevékenységre, üzleti profilra (.bank, .hotel, stb.) fognak utalni. Az igénylések meglehetősen borsos ára miatt a kisebb cégek számára nem lesz kifizetődő a saját végződés vásárlása, ám a nagyobb cégek várhatóan élnek a lehetőséggel és időben megszerzik a hozzájuk kapcsolódó márkanevek domainvégződéses megfelelőit (pl. .disney).

Az új végződésekhez kapcsolódó szabályozások már kezdenek alakot ölteni: az már eldőlt, hogy első ízben a nem angol nyelvű szavakból illetve kifejezésekből álló végződések is választhatóak lesznek, valamint biztosnak tűnik a csak számokból álló végződések igénylésének tiltása is. Ezen szabályokban szó esik a jövőben előforduló konfliktusok forrásairól is (pl. amennyiben több különböző igénylő egyazon végződést akarja megszerezni, vagy az igénylő jogosulatlanul igényel más vállalathoz tartozó márkanevet, vagy esetleg földrajzi elnevezést) és az alkalmazható megoldásokról is.

Az ICANN a tervek szerint legkorábban a jövő év elején kezdi meg az első pályázatok fogadását és elbírálását. Az új végződések megjelenésére azonban egészen a jövő év végéig nem számíthatunk.

menu
menu