Rövid nevek a .biz domain népszerűsítésére?

Rövid nevek a .biz domain népszerűsítésére?

Egy és két karakteres domain nevek jelenhetnek meg .biz névtérben, ha a domaint kezelő NeuStarnak sikerül elérni, hogy javaslatát hagyja jóvá az ICANN.

Élethalálharc

A .biz domain tartományban 2001 óta foglalhatóak webcímek és 15 nyelv – köztük a magyar is – karaktereket is lehet használni a tartományban bejegyzendő címekben, mégis a mai napig a fennmaradásért kell megküzdenie. Ennek egyik oka, hogy a nagy cégek inkább a jóval régebbi – 1985 óta létező – .com, .net, .org névtereket részesítik előnyben. A .biz használata így inkább a kisebb vállalkozásokra jellemző. Igaz, sok nagy társaság is bejegyeztette alá a maga márkanevét a .biz alatt, de általában csak azért, hogy utána átirányítsa azt a .com végződésű oldalára.
A .biz domain tartomány kezelését végző NeuStar adatai szerint tavaly ősszel átlépte a kétmilliós határt a .biz végződésű azonosítók száma. Fontos mutató a névteret használó cégek tekintetében, hogy a .biz-t választó cégek 73 százaléka kevesebb mint 10 alkalmazottal rendelkezik. A legtöbb felhasználót az Egyesült Államok és Kanada jegyzi, majd Németország és az Egyesült Királyság következik a sorban.

Nincs automatikus változás

Ha egy regisztrátor meg szeretné változtatni az általa kezelt névtér használati lehetőségeit, a domain név rendszerért felelős nonprofit szervezethez kell fordulnia. Az ICANN nyilvános véleményezésre meghirdeti a javaslatot, majd a hozzászólásokat figyelembe véve indítja el saját döntési eljárását.
A NeuStar – más cégekkel összefogva – 2006 óta lobbizik a rövid webcímek bejegyzési lehetőségéért. Az ICANN ekkor oldotta fel néhány kiterjesztésre a kilencvenes évek elején bevezetett tilalmat, ami az egy-két karakteres címek bejegyzésére vonatkozott. A .com és .net névtérben már a korlátozás bevezetése előtt lefoglalták az összes egy és két karakteres webcímet a 2c.net kivételével, az ICANN egyik szóvivője szerint. A korlátozás enyhítése óta a .coop és .mobi tartományban is elérhetőek a rövid webcímek, de az érdeklődés nem túl nagy.

Hiú ábrándok?

A NeuStar nagy reményeket fűz javaslata elfogadásához, de a fentiek tükrében nem biztos, hogy a korlátozás feloldása jelentős fellendülést hoz. Már csak azért sem, mert akadnak szakérők, akik szerint jobb megmaradni a mindenki által jól ismert és elfogadott domaineknél. A többi pedig, mint mondani szokták, a jövő zenéje…

menu
menu