Román bíróság .com-os domainről rendelkezett

Román bíróság .com-os domainről rendelkezett

A csikisor.ro és a csikisor.com domainek használatától eltiltott egy sörgyártót a Román Bíróság.

A Hargita Megyei Törvényszék múlt héten kihirdetett ítéletében helyt adott a Heineken Románia keresetének, így a Csíki Sör Manufaktúrát működtető cég és tulajdonosa, Lénárd András első fokon elvesztette a pert –értesült a Kolozsváros. A holland Heineken 2003-tól rendelkezik a Csíkszerdában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amelyet a Lixid Project Kft. gyárt.

Az új gyárra válaszul a Heineken sörgyár 2014 decemberében keresetet nyújtott be a csíkszentsimoni sörmanufaktúra, illetve annak tulajdonosa ellen. A multinacionális sörgyártó azt sérelmezte, hogy a Csíki Sör Manufaktúra termékének neve, az Igazi Csíki Sör márkanév megtévesztően hasonlít a Heineken csíkszeredai sörgyárában palackozott Ciuc Premium márkanevéhez, így szellemi tulajdon megsértése miatt indult eljárás.

A bíró helyt adott a Heineken Románia keresetének, hogy szellemi tulajdont sértett a csíkszentsimoni manufaktúra a márkanév használatával. A döntés értelmében az alperesnek tilos használnia a Csíki Sör márkamegnevezést, a www.csikisor.ro, valamint awww.csikisor.com domaineket. Emellett arra is kötelezik az alpereseket, hogy az ítélet kézbesítésétől számítva 30 napon belül semmisítsék meg az összes Csíki Sör nevű terméket és vonják vissza a márkát népszerűsítő reklámjaikat, hirdetéseiket. A 35 ezer lejes törvényszéki költségeket is az alperesnek kell állnia.

A perben 30 nap áll rendelkezésre a feleknek a fellebbezésre. Az Igazi Csíki Sör gyártója bejelentette, hogy fellebbez, és az utolsó lehetőségig harcol, hiába akarja ellehetetleníteni a Heineken. Közleményükben így fogalmaztak: „Tudjuk ugyanúgy, mint minden székely és erdélyi magyar ember, hogy sem a Heinekennek, sem másnak rajtunk kívül soha nem volt a kereskedelemben Igazi csíki sör vagy Csíki sör nevű magyar márkája”.

Nem ez az első, és vélhetően nem is az utolsó ítélet a Csíki Sör ügyében

A sörgyártók jogvitájában márciusban már született egy jogerős ítélet. Akkor a suceavai táblabíróság elutasította jogerősen a Heineken Románia kérését, amelyben a multinacionális cég törvényszéki elnöki rendelettel próbálta azonnali hatállyal bezáratni az Igazi csíki sört gyártó csíkszentsimoni gyárat.

Lénárd András egy korábbi interjúban valószínűsítette, hogy a márkaperben nem Romániában születik meg a végső döntés. Elmondta, hogy a Heineken a romániai pereskedés mellett a spanyolországi Alicantéban székelő uniós szabványügyi hivatalhoz (OHIM) is panaszt nyújtott be. Az ottani eljárás szintén folyamatban van.

Forrás: bor.mandiner.hu

menu
menu