Résnyire nyitották az írek az ajtót

Résnyire nyitották az írek az ajtót

Az ír domaintérben (.ie) már magánszemélyek is kérhetnek domain regisztrációt.

Az ír domain tartományban (.ie) az eddig érvényben lévő szabályozás szerint nem volt lehetősége domain nevet regisztrálni magánszemélyeknek. Csak gazdasági társaságok és egyéb jogi személyek kérhettek .ie végű internetes azonosítót. Az október 31-én életbe lépett új szabályozásnak köszönhetően az ír állampolgárságú magánszemélyek számára is megnyílt a webcím foglalásának lehetősége. Az ír tartományt kezelő szervezet a változtatás szükségességét azzal indokolta, hogy a személyes honlapok – például a blogok – megjelenése szükségessé teszik azt, hogy egy-egy webcímhez magánszemélyek által karbantartott honlapok is tartozhassanak. Az ír nyilvántartót számos alkalommal támadták az internet szabadságáért harcoló szervezetek a konzervatív és szigorú szabályozás miatt. A nyilvántartó azonban mindannyiszor érvként hozta fel, hogy az érvényben lévő merev rendszernek köszönhető, hogy a domain tartományok közül a legbiztonságosabb az .ie. Minden kétséget kizáróan igaz, hogy internetes bűnözés (pl. banki adathalászat) és a védjegyekkel kapcsolatos jogi viták szinte ismeretlenek az .ie névtérben köszönhetően annak a rendszernek, amely jól beazonosíthatóvá teszik egy-egy domain kérelmezőjét és felhasználóját.

Ajtót nyitottak, de csak résnyire…

Az új szabályozás azonban nem ad teljes szabadságot a magánszemélyeknek. A nyilvántartó honlapjáról kiderül, hogy kizárólag ír állampolgárok kérhetnek regisztrációt és egy John Paul Smith nevű személynek meglehetősen korlátozott lehetőségei vannak a webcím bejegyzésére:

Johnsmith.ie [keresztnév + családi név]
Johnpaulsmith.ie [keresztnév + 2. keresztnév + családi név]
John-smith.ie [keresztnév + "-" + családi név]
John-paul-smith.ie [keresztnév + "-" + 2. keresztnév + "-" + családi név]
Johnpsmith.ie [keresztnév + 2. keresztnév kezdőbetűje + családi név]
John-p-smith.ie [keresztnév + "-" + 2. keresztnév kezdő betűje + "-" + családi név]
Jsmith.ie [keresztnév kezdőbetűje + családi név]
Jpsmith.ie [keresztnév kezdőbetűje + 2. keresztnév kezdő betűje + családi név]
Jp-smith.ie [keresztnév kezdőbetűje + 2. keresztnév kezdő betűje + "-" + családi név]
J-smith.ie [keresztnév kezdőbetűje + – + családi név]
J-p-smith.ie [keresztnév kezdőbetűje + "-" + 2. keresztnév kezdő betűje + "-" + családi név]
Paulsmith.ie [2. keresztnév + családi név]
Paul-smith.ie [2. keresztnév + "-" + családi név]
Psmith.ie [2. keresztnév kezdő betűje + családi név]
P-smith.ie [2. keresztnév kezdő betűje + "-" + családi név]

Az oldal útmutatója külön kitér arra, hogy az ír domaintérben csak családnevek magánszemélyek általi regisztrációjára nincs lehetőség, de becenév lefoglalását sem kezdeményezhetik.
Az írek által bevezetett változás egy félmegoldás, amellyel azonban továbbra is kordában tarthatóak a védjegyekkel kapcsolatos jogviták.

menu
menu