Rendkívüli! A legnagyobb hacker támadás folyik! Ön érintett?

Rendkívüli! A legnagyobb hacker támadás folyik! Ön érintett?

A GoDaddy nevű vezető domain regisztrátor az Anonymus célkeresztjében.

A világ legnagyobb ügyfélkörével rendelkező Godaddy nevű regisztrátor cég került az Anonymus hackercsoport céltáblájára. A cég Twitteren már elismerte, hogy támadás áldozata lett. A Mashable technológiai blog által nyilvánosságra hozott hír szerint a szeptember 10-én, európai idő szerint este 6 óra kürül történt támadás mögött Anonymous Own3r álnevű felhasználó áll. A hacker a domain nevek működését biztosító névszerverek működésébe avatkozott bele. A módszer velhetően ddos volt, azaz a szerverek felé rendkívül nagy forgalmat irányítottak és ezzel kényszerítették leállásra a gépet.

A névszerverek felelősek azért, hogy a domain nevek alapján keresett honlapokat kereső böngésző programok vagy éppen a levelezésért felelős szoftverek „tudják”, hogy melyik szerveren kell keresni az adott weboldalt vagy hova kell az elküldött e-mailt irányítani.

Felmérhetetlen károk

Egyelőre felmérhetetlen a domain regisztrátor elleni támadás következménye. A FoxNews.com által közöltek szerint minden, a Godaddy által névszerverrel kiszolgált domain név alatt található honlap elérhetetlen. Többek között a Godaddy hivatalos honlapja, a Godaddy.com sem jelenít meg taralmat.

A domain regisztrátorok által kezelt domain nevek állományát pontosan a névszerverek alapján monitorozó Webhosting.info információi szerint a most megtámadott amerikai cég 30 milliónál több domain nevet működtet. A gazdaság és civil, illetve kormányzati szféra minden területéről vannak ügyfelei.

Azonban nem kizárólag az Egyesült Államokat érinti a leállás. A világ minden táján – így Magyarországon is – sokan – akár tudtukon kívül is, egy magyar regisztrátor céget megbízva – a GoDaddy ügyfelei. Szintén érintheti a magyar internetezőket – akár .hu domaines – levelezés leállása is, ugyanis az e-mailek elküldése/fogadása során a háttérben működő spam ellenőrzés akár olyan domainnel is lehet kapcsolatban, amely a Godaddy elleni támadás miatt nem üzemel.

A legnagyobb forgalommal rendelkező domain nevek közül például a worldpress.org, a digg.com és a LATimes.com mögött is a Godaddy áll regisztrátorként. Ezek a honlapok (egyelőre) elérhetőek, azonban a domain név rendszer sajátossága miatt a akár láncszerű osszeomlás is történhet.

Az Anonymus jelenlegi támadása vélhetően rekorder: ez az egy idejűleg a legtöbb honlapot blokkoló támadás.

 

Update: A Godaddy által fenntartott domain nevek egy része a leállást követően már éjfél körül elérhetővé vált,így a leállás 6-8 órán keresztül tartott.

menu
menu