Rekord nagyságú verseny egy domainért

Rekord nagyságú verseny egy domainért

A design.hu domainre összesen 14 domain regisztrációs kérelem érkezett...

Amennyiben egy domain használó nem kívánja a webcímét használni, abban az esetben a regisztrátora a domain nevet felmondás alá helyezi. A felmondott domainekről egy hiteles lista található a domain.hu oldalon. Erről bárki értesülhet, hogy az általa lefoglalni kívánt cím nem kerül-e hamarosan újra bejegyezhetővé. A lajstromon a címek 60 napig vannak fent és ezt az időtartamot követően – függetlenül, hogy munkanap vagy szünnap – a domainek a déli harangszó elhangzásakor újra jegyezhetővé válnak. A mai napon egy rendkívül értékes cím vált szabaddá: a design.hu.
A névre összesen 14 igénylő nyújtott be regisztrációs kérelmet és 11 regisztrátor munkatársai várták gombnyomásra készen a 12 órát. Talán leginkább a szerencsés nyertes jelző illik Debreceni Csabára, aki a várományosa a címnek, mivel regisztrátora – a domain regisztrációt végző szerver órájához képest -pontban 12.00.00-kor indította a bejegyzési kérelmet. "Nagyon örülök a dolognak." – mondta Nagy amikor szerkesztőségünk munktatársától értesült a hírről. "Barátommal egy fiataloknak szóló portált kívánunk indítani az oldalon, de egyelőre többet nem árulhatok el terveinkről." – adta tudomásunkra Nagy.
Volt olyan hoppon maradt kérelmező, aki – biztos, ami biztos alapon – 4 regisztrátornál is benyújtotta az igényét. "Igen, nagyon szerettem volna a domaint megszerezni, ezért 4 céget is megbíztam a regisztrációval, de ezzel – úgy tudom – semmilyen szabályt nem sértettem meg… Mivel évek óta foglalkozom computeres grafikával egy portfólió oldalt terveztem a címre." – tudta meg szerkesztőségünk Kun Szilárdtól. "Tudom, hogy másodpercek töredékén múlott a dolog, és kicsit el is vagyok keseredve, de ilyen az élet, majd választok valami más, frappáns címet…" – fejezte be Kun úr.

Külföldön már a lista is pénzbe kerül

Egy nap több tízezer webcím kerül felmondásra, így a ezen domainek vadászatának világszerte sok hódolója akad. A befektetés és a megtérülés aránya miatt csábító a kísérletezés, mivel pár dollárért egy-egy értékesebb, esetleg jól bejáratott webcím regisztrációjával akár több tízezer dollár értékű domainre is szert tehet egy szemfüles internetező. A legnépszerűbbek a 2-3 karakteres .com, .net és .org domainek és ezért egy 2 betűs név felszabadulásakor egyszerre több ezer igény is érkezhet a regisztrátorokhoz. Ezen címek sikere is a pénzhez vezethető vissza. Ezek a címek értékesíthetőek legkönnyebben, mivel ugyanazon 2 betűs rövidítése számos cégnek lehet. A nemzetközi domainek esetén nincs központilag összeállított lajstrom a felmondás alatti nevekről ezért a domainiparban a felmondás alatti nevek generálására már szakosodott cégek is vannak. Ezek a cégek a napi több tízezer domaint tartalmazó listát egy hónapig 150-200 $-ért küldik meg a megrendelő email címére. Többségüknél egy véletlenszerűen, 100-200 címből összeállított próba lista is kérhető.

menu
menu