Profitot akart szerezni a szökőárból?

Profitot akart szerezni a szökőárból?

Egy kanadai fiatalember a domain nevével akart hasznot húzni a szökőárból?

20 éves kanadai Josh Kaplan, a kezelésében lévő tsunamirelief.com (ford: szökőár segélyezés) webcímet ajánlotta fel eladásra a legnépszerűbb internetes aukciós portálon az ebay-en, a kikiáltási árat 50 000 $-ban határozva meg. A fiatalember az aukció indulásának időpontjában semmilyen támogatandó célt nem jelölt meg az árverés oldalán. A nyereségszerzési akciónak látszó cselekedet kapcsán a New York Times kritikus hangvételű cikkben ítélte el Kaplant és felháborodásának adott hangot. A cikk szerzője egyszerűen csak "hullámpatkánynak" nevezte a fiatalembert. John – vélhetően ezen cikk hatására – meggondolta magát és módosítva a korábbi ajánlattételi felhívást a domain eladásából származó bevételt a szökőár áldozatai számára ajánlotta fel. A webcímet végülis egy montreali központú, internetes fogadásokat közvetítő cég vásárolta meg 10 000 $-ért. A cég az összeget közvetlenül a Chabad of Thailand nevű jótékonysági szervezet részére utalta át.
Kaplan édesanyja több internetes magazinnak nyilatkozva fiát védve szabatkozott: "Fiam átéli a szökőár sújtotta térség károsultjainak fájdalmát, több alkalommal is adakoztunk az elmúlt hetekben…"
A helyzetből erkölcsi nyertesként kiszálló fogadásokat bonyolító cég szóvivője nyilatkozatában kifejtette, hogy a New York Times feltételezésével nem ért egyet és szerinte a Kaplan nem akart visszaélni a lehetőségeivel. "Közvetlenül is felvettük a fiatalemberrel a kapcsolatot és bennünket meggyőzött jószándékáról."
Kaplant a nagy felháborodás miatt több sajtóorgánum is próbálta megszólaltani, azonban az "úriember" nem elérhető a napokban.
Az tsunamirelief.com címre a mai napra 13 adománygyűjtő szervezet elérhetősége, segélyezési céljaik és linkjeik vannak elhelyezve.

Sajnos a magyar szokoar.hu domain tuajdonosa sem viselkedett sokkal szimpatikusabban, amikor megtagadta a segítségnyújtás mindennemű lehetőségét a károsultaktól…

menu
menu