Politikai nyomás a domain nevek legfőbb hatóságán

Politikai nyomás a domain nevek legfőbb hatóságán

Az orosz elnök a cirill betűs domain nevek mielőbbi bevezetését sürgeti.

Dimitrij Medvegyev orosz elnök által Moszkvában az Orosz Sajtó elnevezésű nemzetközi konferencián tartott beszédének egyik fontos eleme volt az Intenet „oroszosítása”. A vezető felszólalásában sürgette, hogy a domain nevek felügyeletét ellátó szervezet, az ICANN mindent tegyen meg annak érdekében, hogy az Internet használói mielőbb lehetőséget kapjanak arra, hogy idegen nyelv ismerete nélkül, anyanyelvüket használva is el tudják érni az egyes internetes kikötőket. „Meg kell mindent tennünk annak érdekében, hogy a cirill domain nevek mielőbb használhatóak legyenek – ez egy meglehetősen komoly dolog” – fogalmazott az elnök. Beszédében hangsúlyozta, hogy a kérdés 300 millió felhasználót érint világszerte, illetve az iránti aggodalmának is hangot adott, hogy az angol nyelv további előre törését segíti elő az internetes domain nevek kizárólagos angol használatának lehetősége.

Komoly elmozdulás nem volt

Az elmúlt években számos olyan kísérlet történt, amely lehetőséget biztosít majd a nem latin ABC betűit tartalmazó webcímek használatára. Az Internet stabilitását féltő szakértők azonban minden fórumon gátolják ezt a folyamatot mondván, hogy egy ilyen változás akár a teljes névrendszer – vagyis a teljes Internet – összedőlését eredményezi. Az orosz vezető igénye, mely szerint a világ teljes közössége által használt technikai vívmány nem kapcsolódhat egyetlen nyelvhez egyre több érdekcsoport körében nyer támogatást. Amennyiben a kínai kormány és az arab államok is Medvegyevhez hasonlóan fellépnek a változás sürgetése érdekében az egy elhamarkodott változást eredményezhet. Egy ilyen megfelelően le nem tesztelt fejlesztés olyan hatással lehet az Internetre, amelyek mind a latin karaktereket használó, mind az egyéb betűkkel vagy szótagokkal író nemzetek megbánhatnak…

Nyelvek sorrendje

Az orosz beszélt nyelvek közül a hetedik helyen áll. A mandarin, az angol, a hindi, az arab és a spanyolt követően Tolsztoj nyelvét beszélik legtöbben.

 

menu
menu