Pesszimista a Microsoft?

Pesszimista a Microsoft?

Egy csődeljárás alatt álló vállalkozás, a Nortel Networks vagyonaként nyilvántartott IP tartományt vásárolt a Microsoft.

Az Internet működésében kulcsszerepet játszó IP4 címek véges száma miatt évek óta újra és újra felmerültek a vészjósló tanulmányok. Az IP címek elosztását koordináló nemzetközi szervezet, a Number Resources Organization (NRO) februárban kiadott közleményében tudatta, hogy az utolsó még szabad, kiosztható tartományt is kiosztotta. A majdnem 30 évig használt címzési módszer mintegy 4 milliárd cím kiadását tette lehetővé, azonban az új címzési rendszer – amelytől a megoldást várják nagyságrendekkel több hálózati eszköz kapcsolható majd a világhálóra.

A Microsoft nem annyira biztos az IPv6 sikerében?

A Nortel Networks 2009 januárja óta áll csődeljárás alatt. A cég vagyonai között szerepelt a cég 1990-ben megvásárolt nagyon jelentős IPv4-es cím tartománya, amelyet licitálásra bocsátottak az elmúlt hetekben. A Microsoft ajánlotta a legnagyobb összeget a versengő cégek közül: a 666 624 db. IP cimért 7,5 millió $-t ajánlott, amellyel megszerezte a különösen értékes vagyont. Az ügylet két szempontból bír kiemelt jelentőséggel. Egyrészt az ár méltó figyelemre: a csomagban megvásárolt IP címek darabonkénti kifizetett ár majdnem kétszer annyi, mint amennyiért egy domain név regisztrálható. A másik fontos tényező, hogy a Microsoft most, a IPV4 címek alkonyán vásárolt egy viszonylagosan nagy IP állományt, tehát fejlesztéseihez, terveihez mindenképp szüksége van az IPv4-es címekre.

Jön az IP brókerkedés?

Az tartomány megvásárlásával számos meghatározó blog és szakportál is foglalkozott. A BBC technológiai rovatának szakírója azt vízionálja, hogy az IPv4-es címekkel történő kereskedés egy új üzletág lehet a jövőben, más szakértők pedig azt feltétlezik, hogy  az IPv6-ra való átállás nehézségei miatt fel fognak értékelődni az IPv4-es címek és a most, a Microsoft által kifizetett ár többszörösére is felmehenek az IP címek értékei.

Busás haszonnal értékesíthető

Hazánkban az egyik vezető internet szolgáltató 2000 Ft-ot kér havonta egy fix IP cim biztosításáért, így a most, a Microsoft által kifizetett borsosnak tűnő ár is megtérül már egy hónap alatt.  Feltéve, ha van miből adni…

menu
menu