Paul Twomey a domaintartományok bővítéséről

Paul Twomey a domaintartományok bővítéséről

Paul Twomey, az ICANN elnöke a Les Echos francia napilap számára adott interjúban a domain tartományok kiterjesztéséről és az ICANN helyzetéről nyilatkozott.

Ha bárki bármilyen végződést  lefoglalhat a jövőben, akkor melyek legyenek a szabályok peres ügyek esetén?

Egy kiterjesztés odaítélésének elutasítása négy fő kritérium alapján történhet. Először is a kiválasztott nevek nem sérthetik meg a márkaneveket védő törvényeket. Így az .apple, amelyik már az egyik magas technológiát gyártó céghez tartozik, nem használható más által. A második ok lehet az elutasításra, ha a választott név nagyon hasonlít a már létezőkhöz. Például a .kom vagy a comm kiterjesztések nem fognak engedélyt kapni. Tilos az is, hogy a bejegyzett szó kisajátítsa valamely közösségnek a mások által elismert identitását. Egy ősi buddhista közösség, amelyik elismert és elfogadott Thaiföldön, azonban használhatja a saját nevét. Végül pedig egy kiterjesztést akkor kell elutasítani, ha köztörvényes vagy morális problémákat okozhat.

Ki fogja a döntnök szerepét eljátszani? Az Icann?

Pillanatnyilag ez még bizalmas közlés! Van már több jelöltünk a legjobb világméretű köz- és magánszervezetek között.

Mi történik azonban, ha két névtelen internethasználó ugyanazt a nevet akarja bejegyeztetni, amelyik egyébként megfelel a fent részletezett négy kritériumnak?

Ha két egyén ugyanazt a kiterjesztést szándékszik lefoglalni, adunk nekik három hónapot, hogy egymás közt rendezzék a vitás kérdést. Ha az ügyet ilyen módon nem tudják megoldani, akkor a kiterjesztés nevét árverésre bocsátjuk, és azé lesz, aki többet ajánl érte. Az Icann felügyeli a folyamatot.

Nem félnek attól, hogy az Internet túl zavarossá válik a sokfélségtől?

Nem lesz annál zavarosabb, mint fogni 60 különböző tévéadást kábelen. Ha bővülnek is a címek, azok terjeszkedése nem lesz gyors egyelőre. Ma, a .biz é az .infos, amelyek 2001 óta vannak érvényben, csak néhány milliót, pár tíz milliót számlálnak. Ezek új területek, amelyek felfedezésre és felhasználásra várnak, olyanok kissé, mint az Egyesült Államok a vadnyugat meghódítása idején.

Nem fontolgatják azt, hogy ne limitálják a címeket és neveket az angol ábécé betűire?

A jelenlegi technológia harmincöt éves, és az nem ismer, csak latin betűket. És egyelőre ékezetek és más mellékjelek nélkül. Ezentúl, az internetezők lefoglalhatnak címeket cirill vagy kínai ábécében, akár etiópiai amhár ábécében. 15 nyelvet teszteltünk, amelyekkel nűködnek a Mozzilla, illetve a Microsoft és az Apple böngészői. Ez egy technikai kihívás, de elkerülhetetlen. Indiában a kormány elkötelezte magát 200 vagy 300 millió parasztnak internethez való hozzáférését biztosítani a falusi környezetben. Indiában viszont csak 100 millióan beszélnek angolul. A lakosság többi része több mint 20 nyelven osztozik.

Harcol ön az új protokolért, az Internet IPV6-ért…

Igen, hiszen az OCDE országai nem elég aktívak! Mostantól 2010-ig vagy 2011-ig az internetezők világszerte 4,2 milliárd rendelkezésre álló címet fognak felhasználni a jelenlegi IPV4 protokollon. Az IPV6-os technológia gyakorlatilag korlátlan számú cím érvénybe léptetését teszi lehetővé!

Az ICANN-t sokáig úgy kezelték, mint aki túlságosan kötődik az amerikai kormányhoz. Mi a valóság a mai Washingtonhoz való viszonyukban?

1998-ban Washington elkötelezte magát, hogy fokozatosan átadja a világháló igazgatását a civil társadalomnak nem profitszerzési céllal, olyanoknak, amilyenek mi is vagyunk. Legutóbbi kapcsolatunk az amerikai kormánnyal egy egyezség, egy „Joint-Project Agreement” a Kereskedelmi Minisztériummal, amelyik kijelöli nekünk a fő vezetékeket. Ez a szerződés 2009 szeptemberében jár majd le. Úgy vélem, ettől a naptól kezdve meg kell szakítani a kapcsolatokat az amerikai kormánnyal.

Fordította: Deák-Sárosi László

menu
menu