Összesen 77 millió webcím foglalt

Összesen 77 millió webcím foglalt

A VeriSign jelentése szerint az összes kiosztott webcímek száma elérte a 76,9 milliót.

A most nyilvánosságra hozott 2005 I. negyedévi elemzésben taláható közel 67 milliós össz domain állomány és a 2004. utolsó negyedévi összesítésben találató adatok összehasonlítása után megállapítható, hogy a két időszak között 8%-kal nőtt a teljes domain "készlet". A bejegyzett webcímek száma a domain rendszer bevezetése óta folyamatosan növekszik, azonban ez a növekedési ütem minden eddiginél magasabb. A legnagyobb bővülés az ázsiai térségben tapasztalható: főként a kínai, a dél-kóreai és a japánból ékező webcím foglalások lendítették meg a piacot. Ez a fejlődés nem csak a nemzetközi domain tartományok (.com, .net, .org) alatt foglalt webcímeknek köszönhető, hanem a három ország nemzeti domaintere (Dél-Kórea .kr, Kína: .cn, Japán: .jp) is lendületesen növekedett az elmúlt 3 hónapban.
A VeriSign publikációja a .com és .net végződésű címek bővüléséről részletes adatokkal is szolgál: ebben a két tartományban 2005 első három hónapjában átlagosan havonta 1,6 milliós növekedést regisztráltak. Ez a 2004. októbertől decemberig tartó időszakhoz képest 19%-kal növekedést jelent.
[file=580cikk.html]
Az elemzés nem kizárólag az új bejegyzésekre terjedt ki, hanem a már lefoglalt webcímek megújítási rátájára is. Ebben a mutatóban is rekord született, minden eddiginél nagyobb arányban újították meg a domain tulajdonosok a webcímeiket, ennek is köszönhető a teljes növekedési arány.

Sajnos a .hu domainről nyilvánosan megtekinthető statiszika legutolsó kimutatása a 2005. januári adatokat tartlamazza, azonban a bejegyzés alatt álló webcímek számából arra lehet következtetni, hogy a növekedési ütem hasonló a nemzetközi viszonlatban mérthez. Jelenleg összesen 180 000 .hu végű webcím van lefoglalva.

menu
menu