Oroszország semmibe veszi az ICANN-t

Oroszország semmibe veszi az ICANN-t

Az elavult .SU domain törlésére tett minden kísérlet kudarccal végződött: az oroszok rendíthetetlenül kitartanak.

Az ICANN mindent megtesz annak érdekében, hogy az idejétmúlt szovjet .SU domain végre törlésre kerüljön, azonban eddig minden erre irányuló próbálkozás kudarcba fulladt. Az Internet felügyeletéért felelős, nonprofit szervezet ilyen téren már nagy tapasztalattal rendelkezik, ugyanis az elmúlt évben sikerült megszüntetni az ugyancsak elavulttá vált jugoszláv .YU domaint, azonban úgy tűnik, hogy az oroszok nem fogják egykönnyen feladni a harcot. Az oroszországi webmesterek, internetszolgáltatók és a regisztrátorok egyelőre hallani sem akarnak a régi domain megszűnéséről.

Az eddigi történések kronológiája

Az ICANN 2007 szeptemberében kiadott egy közleményt, melyben arra kérte az .SU domain kezelőit, hogy tájékoztassák felhasználóikat a domain megszüntetésével kapcsolatos fejleményekről, valamint kérelmezték az új regisztrációk beszüntetését is, míg el nem dől a .SU sorsa. A szovjet domain regisztrátorai erre válaszul bejelentették, hogy a .SU nemzetközi (IDN) változatának elindítását tervezik, ráadásul a .SU domainek árát 80 százalékkal csökkentik, így azok egy szintre kerülnek a .RU domainek áraival. Az ICANN nem egészen ilyen válaszlépésre számított.

Az ICANN ezután Oroszországba küldte válságkezelő csapatát, akik a számtalan megbeszélés és egyeztetés után hazatérve arról számoltak be, hogy küldetésük „sikerrel járt”. Az Alexei Platonov és Alexei Soldatov, a RosNIIROS (az Internet orosz részét felügyelő szervezet) két vezetője által aláírt levél tanúsága szerint Oroszország hajlandó tárgyalni az elavult domain megszüntetéséről, azonban elfogadhatatlannak tartják az ICANN által megszabott 1-2 éves határidőt. Az orosz szervezet véleménye szerint a kitűzött cél 10-15 év alatt érhető el. Mindazonáltal, a RosNIIROS világossá tette, hogy jelenlegi elsődleges célja a .SU domain tovább működtetése és az .EU domainhez hasonló „kivételes státusz” kiharcolása. Az .EU, mint tudjuk, nem köthető egyetlen országhoz sem.

Az ICANN erre reagálva kijelentette, hogy az Európai Unióval ellentétben a Szovjetunió 1992 óta nem létezik, így a kérést nem áll módjában teljesíteni. A Szovjetunió megszűnésével a SU elnevezés lekerült az ENSZ SO 3166-1 számú listájáról, mely a világ egyes országait (vagy régióit) reprezentáló kódokat tartalmazza. Az orosz regisztrátorokat azonban ez a tény láthatóan nem igazán zavarta.

Az orosz fél nem mutatott hajlandóságot a regisztrációk befagyasztására, azonban ígéretet tett arra, hogy a .SU közösséget a jövőben tájékoztatni fogja a domainnel kapcsolatos megbeszélések eredményeiről, illetve a régi domainnevek .RU domaintér alá történő esetleges átköltöztetéséről. Az orosz szaksajtó (mily meglepő) erről a megegyezésről hallgatott. Az oroszországi regisztrátori hivatal PR osztálya azonban időről időre olyan nyilatkozatokat tett közzé, melyek a .SU domain jövőjével foglalkoztak. Ezekben visszatérő elem volt az arra történő célozgatás, hogy az ICANN-t sikerült meghátrálásra kényszeríteni. Az orosz regisztrátorok olyannyira bíztak magukban, hogy alkudozni kezdtek az ICANN-nal: hajlandóak megválni a .SU domaintől, ha a cserébe megkapják az .RF domaint (Russian Federation – Orosz Föderáció).

Az előzetes ígéreteknek megfelelően a .SU domainek árai 2007. november 1-én drasztikusan csökkentek. Ennek köszönhetően a regisztrációk száma az elmúlt év eleji 10 ezerről 45 ezerre nőtt. Ám ez még csak a kezdet volt. 2008. április 14-én elindult a .SU nemzetközi (IDN) változata is, amely a várakozások szerint újabb 30-40 százalékkal növeli a regisztrációk számát az elkövetkező hónapok során. A tervek szerint a .SU nemzetközi verziója az Oroszországban megtalálható összes nyelven elérhető lesz.

A jelenlegi helyzetben úgy tűnik, hogy az ICANN semmit sem tehet annak érdekében, hogy megakadályozza az oroszokat tervük véghezvitelében. A törlésre megérett domainek közül a .SU rendelkezik a legtöbb felhasználóval. Az elavult domain alá történő regisztrációk számának drámai növekedésével pedig az orosz regisztrátorok esélye a .SU megtartására egyre nagyobb lesz. Most az ICANN-ra irányul a domainvilág figyelme: mindenki kíváncsian várja, hogy hogyan lesz képes a szervezet úrrá lenni a krízisen.

menu
menu